Açık Akademik Arşiv Sistemi

Klasik ve modern tefsirlerde hurûf-i mukattaa algısı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Davut Aydüz
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:41:30Z
dc.date.available 2021-03-30T11:41:30Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Yıldız, Mustafa. (2016). Klasik ve modern tefsirlerde hurûf-i mukattaa algısı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91220
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Kur'ân-ı Kerîm'de bazı sûrelerin başındaki harf ve/veya sözcükler Hurûf-i Mukattaa olarak isimlendirilirler. Bu harfler, İslamî ilimlerin teşekkülünden itibaren araştırmaya konu olmuşlardır. Konu ile ilgilenen müfessirler, bu harflerin mânaları ve sûre başlarına konulmalarının hikmeti ile alakalı birçok görüş beyan etmişlerdir. Bu görüşlerden bazıları mâkul sınırları zorlamış, keyfî yorumlar meydana gelebilmiştir. Bu çalışmada analitik bir metot kullanılarak, Klasik dönemden Modern zamanlara kadar Hurûf-i Mukattaa ile alakalı temel görüşler mercek altına alınmaktadır. Bunun yanında önemli bulduğu görüşlere odaklanarak tefsir ilmi açısından değerlendirmektedir.
dc.description.abstract Some letters and/or words available at the beginning of the Sura in Qur'an are named as 'Alhuruf almuqatta/detached letters'. These detached letters had been studied from the very beginning of Islamic Studies. The Scholars who studied this subject have had various understanding on the meaning and the importance of them and some of the comments made was far from the actual meaning of these detached letters. This paper is essentially investigates the comments made on the detached letters from the classical period through the modern time scholarship via using analytical methodology. The paper also focuses and evaluates some of the interpretations and emphasize the importance of some comments in relation to the Qur'anic Context.
dc.format.extent VII, 110 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Huruf-i mukattaa kavramı.
dc.subject Kur’an’da huruf-i mukatta.
dc.subject Hesab-ı cümmel ve ebced - cefr (cifr) ilmi.
dc.subject Huruf-i mukattaa’nın özel ve sembolik anlamları.
dc.title Klasik ve modern tefsirlerde hurûf-i mukattaa algısı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Tefsir Bilim Dalı
dc.contributor.author Yıldız, Mustafa
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/