Açık Akademik Arşiv Sistemi

PLC ve CAN-BUS haberleşme protokolü ile bina enerji yönetimi uygulaması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor İhsan Pehlivan
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:40:49Z
dc.date.available 2021-03-30T11:40:49Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Kalaycı, Onur. (2015). PLC ve CAN-BUS haberleşme protokolü ile bina enerji yönetimi uygulaması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91122
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Globalleşen dünyamızda gün geçtikçe artan enerji ihtiyacı, kaynakların etkin kullanımını zorunlu kılmakta ve bu nedenle de enerji verimliliği ve enerji tasarrufu gibi kavramları da gündeme getirmektedir. Enerjiyle ilgili olarak ele alınan tüm bu kavramlar "enerji yönetimi"nin önemini vurgulamaktadır. Bu tez çalışmasının amacı özellikle üniversiteler ve meslek liseleri gibi, birden fazla binası bulunan eğitim kurumlarında, kullanım saatleri dışında açık unutulan aydınlatma üniteleri, veya stand-by konumunda bırakılan TV, akıllı tahta, bilgisayar, projeksiyon v.b eğitim materyallerinin yol açtığı enerji kayıplarını önlemek ve etkin bir bina enerji yönetimi sistemi kurarak enerji tasarrufu sağlamaktır. Bu amaçla dört binadan oluştuğu kabul edilen örnek bir yerleşkenin enerji yönetimi için gerçek zamanlı bir uygulama düzeneği kurulmuştur. Bu uygulamada binaların aydınlatma ve priz hatlarına ait enerji girişleri bir slave PLC ile kontrol edilmektedir. Ana kontrol merkezinde bulunan dokunmatik bir operator panel üzerinden bu binaların enerji girişlerinin açma kapama zaman bilgileri her hafta için geçerli olmak üzere, her gün için ayrı ayrı girilir. Girilen bu bilgiler RS-232 seri haberleşme protokolü ile yine kontrol merkezinde bulunan bir master PLC'ye iletilir. Master PLC'ye iletilen zaman verileri, CAN-BUS haberleşme protokolü aracılığıya slave PLC'ye gönderilerek, binaların enerji girişleri otomatik olarak kontrol edilir. Binaların enerji girişleri operator panel üzerinden manuel olarak da açılıp kapatılabilmektedir. Ayrıca binalarda bulunan anahtarlar ile de sistem pasif duruma getirilebilmektedir. Sonuç olarak; tasarlanan sistem içerisindeki PLC ve operatör panelinin tüm iletişim ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir haberleşme sistemi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Her iki PLC içersinde sistemin çalışmasını sağlayacak lojik algoritma oluşturulmuştur. PLC, operatör paneli ve CAN-BUS haberleşme protokolü kullanılarak enerji tasarrufu sağlayan, hızlı ve kararlı çalışan bir enerji yönetim sistemi kurulmuştur.
dc.description.abstract In our global world, the need of energy is increasing day by day. It forces us to use sources effectively and that's why concepts such as energy efficiency and energy saving become a current issue. All these concepts, dealing with energy, emphasize the importance of "energy management." The aim of this thesis is to avoid the energy loss caused by lighting systems; which are left turned on except from working hours, or education tools; such as televisions, smart boards, computers, projection etc. These tools and systems are kept in the stand-by mode especially at universities and vocational high schools, which have more than one building to provide energy saving by setting up an effective energy management system for a campus. For this purpose, a real time implementation device was set up for energy saving in a trial site which is considered to consist of four buildings. In this application of the device, energy inputs belonging to lightening and extension lines of buildings are checked with a slave PLC. On and off time data of energy inputs in those buildings are entered separately for each day every week with a touch screen panel in a main control center. That data is being transmitted to a master PLC with a high-speed communication protocol. A master PLC that transmits time data to slave PLC, by using a CAN-BUS communication protocol is used to check energy input of buildings automatically. Energy input of buildings can be turned on and off with a panel operator manually. Besides this, the system can be passivated with the keys, which are kept in the buildings. As a result, the communication system, which can respond to the complete communication needs of the operator panel and PLC in the designed system, is achieved. In each PLC a logical algorithm is composed to provide that the system goes on operating. By using PLC, panel operator and CAN-BUS communication protocol, an energy management system, which provides energy saving, runs speedy and stationary, is set up.
dc.format.extent XI, 62 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Enerji yönetimi kavramı
dc.subject Uygulamada kullanılan PLC ve operatör panel
dc.subject CAN (controller area network)
dc.subject Bina enerji yönetimi uygulaması
dc.title PLC ve CAN-BUS haberleşme protokolü ile bina enerji yönetimi uygulaması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, ,
dc.contributor.author Kalaycı, Onur
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/