Açık Akademik Arşiv Sistemi

Avrupa Konseyi sanal ortamda işlenen suçlar sözleşmesinde telif hakkı ve Türkiye’nin entegrasyonu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor İsmail Ediz
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:05:42Z
dc.date.available 2021-03-29T09:05:42Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Demirdöğen, Muhammed Yasir. (2019). Avrupa Konseyi sanal ortamda işlenen suçlar sözleşmesinde telif hakkı ve Türkiye’nin entegrasyonu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90454
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract 20. yüzyılda her alanda olduğu gibi bilişim alanında da hızlı değişim ve dönüşümler yaşanmıştır. Bilişim alanındaki bu gelişmelerden suç ve türevleri de kendine düşen payı almıştır. Sanal ortamda telif haklarının gaspı ise devletler tarafından yeni yeni güvenlik meselesi haline getirilmiş ve küresel ölçekte büyük bir ekonomik güce erişen fikir ve sanat eserlerine yönelik yapılan bu ihlaller sınırları aşan yapısı nedeniyle uluslararası bir mesele haline gelmiştir. 23.11.2001 tarihinde imzalanan Avrupa Konseyi Siber Suçlar Sözleşmesi, sanal ortamda işlenen suç ve ihlallere yönelik küresel mücadeleyi etkin kılmak için uluslararası alanda imzalanan ve halen geçerliliği olan ilk sözleşmedir. Bu sözleşme uluslararası alanda işlenen siber suçlara yönelik ortak bir güvenlik politikası oluşturmak, siber suçlara karşı korunma ilkeleri ile devletler arası işbirliğini güçlendirmek amacını taşımaktadır. Türkiye bu sözleşmeyi 10.11.2010 tarihinde imzalamış ve 22.04.2014 tarihinde onaylayarak 01.01.2015'te yürürlüğe koymuştur. Çalışmamızda AK Sözleşmesi'nin kapsamı, oluşum süreci, etkileri ve telif hakkı ihlallerine yaklaşımı ile Sözleşme'nin Türkiye'nin siber alana yönelik güvenlik politikasına, perspektifine, yasal düzenlemelerine etkileri incelenmiştir. Siber alanda işlenen suçlar ve telif haklarına yönelik uluslararası işbirliğinin artırılması ve bu anlamda kanun düzenlemelerin benzer perspektifle oluşturulması gerekmektedir. Siber alandaki ihlalere yönelik tüm tedbirler, sadece yasal ve hukuki korumalarla değil; sivil toplum kuruluşlarının (STK) faaliyetleri, bireysel ve toplumsal farkındalık gibi alternatif yollarla önlenebilecektir. İlgili Sözleşme'nin uluslararası hukuki zemini ve bağlayıcılığı ile Türkiye'nin taraf devlet olarak entegrasyonu; uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukuk disiplini bakımından konunun ehemmiyetini artırmakta ve izah etmektedir
dc.description.abstract In the twentieth century, there has been many changes and evolutions in the field of informatics as in the many areas. Crime and its kinds have taken their shares out of these variations in the informatics area. The copyright violations in the cyber world have recently been seen as a new security matter by the states and these infringements done against the works of art and thought have been an international matter due to their world-wide economic impacts. Council of Europe Cybercrime Convention signed on 23.11.2001 is the first international and still-valid agreement to fight globally against the crimes and abuses committed in the cyber world. This agreement aims to build common security policies against globally-committed cyber crimes and to strengthen the cooperation among the states through the principles of defense policies. Turkey signed this treaty on 10.11.2010 and ratified it on 22.04.2014 and put it into effect on 01.01.2015. In this study, the scope of the AK Treaty, formation process, its impacts and approach against copyright breaches, the effects of security policies, perspectives and legal regulations of Turkey in the cyber world have been studied. It is a must to increase the international cooperation to battle against the cyber crimes and copyright issues. Also, it is necessary to make legal regulations with similar perspectives in that sense. All cyber breaches could be prevented not only by legal measures but also by the actions of non-governmental organizations (NGO), individual and social awareness. International legal ground and binding of the treaty and integration of Turkey as a state party increases and explains the importance of the issue in terms of international relations and law discipline.
dc.format.extent X, 187 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Uluslararası Hukuk
dc.subject Bilişim Hukuku
dc.subject Siber Suç
dc.subject Siber Suçlar
dc.subject Sözleşmesi
dc.title Avrupa Konseyi sanal ortamda işlenen suçlar sözleşmesinde telif hakkı ve Türkiye’nin entegrasyonu
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Demirdöğen, Muhammed Yasir
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/