Açık Akademik Arşiv Sistemi

Osmanlı Devleti’nde patent uygulaması : ihtira beratı kanunu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Serkan Yazıcı
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:04:15Z
dc.date.available 2021-03-29T09:04:15Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Şahin, Sıla. (2019). Osmanlı Devleti’nde patent uygulaması : ihtira beratı kanunu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90325
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Teknik ilerlemelerin etkisiyle sanayileşme ve üretim çağının başlaması Dünya Devletleri gibi Osmanlı Devleti'ni de yeni buluşlar arayışına itmiştir. Devlete ve halka faydası olan icatların artmasını teşvik etmek amacıyla İhtira Beratı Kanunu'nu yürürlüğe koyan devlet bu sayede yeni bir keşif yapan mucidin hakkını kanunen güvence altına almıştır. Askeri, tıbbi, zirai gibi pek çok alanda buluşlar yapan kişilere başvuruları incelenerek İhtira Beratı Kanunu'ndan faydalanma hakkı tanınmıştır. Fransız İhtira Beratı Kanunu'nun bir çevirisi olarak uygulamaya koyulan kanun yapılan düzenlemeler ile daha kapsamlı hale getirilmiştir. Osmanlı Devleti dünya devletlerinden bağımsız hareket etmemiş uluslararası antlaşmalara katılarak kanunun işlevselliğini arttırmıştır. Sadece Osmanlı devleti vatandaşları değil yabancı uyruklu olanların da İhtira Beratı Kanunu'ndan gerekli şartları taşıdığı takdirde faydalanma hakkı mevcuttur. Osmanlı Devleti'nin son yüzyıllarında ortaya çıkan ve uygulamaya koyulan bu kanun Türkiye Cumhuriyeti'ne miras kalan önemli adımlardan sayılır. İlk ortaya çıktığında İhtira Beratı Kanunu olarak adlandırılan kanun günümüzde ise Patent Kanunu olarak karşımıza çıkar.
dc.description.abstract Beginning of the age of industrialization and production under the influence of technical advances pushed the Ottoman Empire to seek new inventions like the world states. In order to encourage the increase of inventions that have benefited to the state and the public, the state which enacted the İhtira Beratı Law has legally secured the right of the inventor who made a new invention. The people who invented in a lots of areas such as military, medical and agriculture were given the right to benefit from İhtira Berat Law by examining their application. The law, which was put into practise as a translation of the French Law, has been made more comprehensive by regulations. The Ottoman Empire increased the functionality of the law by participating in international agreements that did not act independently from the world states. Not only the Ottoman, but also the foreigner have the right to benefit if they have the necessary conditions. This law, which enacted in the last centuries of the Ottoman Empire, inherited to the Republic of Turkey as one of the important steps. When the law first appeared it was called as "İhtira Berat Law". But today we call it as "Patent Law".
dc.format.extent VI, 101 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Patent Kanunu
dc.subject İhtira Beratı
dc.subject İcat
dc.subject Mucit
dc.subject Sanayileşme
dc.title Osmanlı Devleti’nde patent uygulaması : ihtira beratı kanunu
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
dc.contributor.author Şahin, Sıla
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/