Açık Akademik Arşiv Sistemi

Doğu Roma döneminde İznik (X.-XIII yüzyıllar)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Lütfi Şeyban
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:02:57Z
dc.date.available 2021-03-29T09:02:57Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Çalışkan, Gizem. (2019). Doğu Roma döneminde İznik (X.-XIII yüzyıllar). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90152
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Tarihi çok eski devirlere dayanan ve birçok medeniyetin uğrak noktası olan İznik, Bizans İmparatorluğu tarihinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. İmparatorluğun belli başlı şehirlerinden biri olmasının yanı sıra, başkent İstanbul'a yakın olması İznik'i daima ön plana çıkarmıştır. Bu itibarla şehir, başkentin Anadolu'ya açılan kapısı olarak görülmüştür. Hıristiyanlık tarihi için de ayrı bir öneme sahip olan şehir, ökümenik konsillerin ilki ve sonuncusuna ev sahipliği yaparak, imparatorluğun önemli bir kült merkezi haline gelmiştir. Bizans Anadolu'sunun en kıymetli taşra kenti olan İznik, imparatorluk tarihi boyunca önemli siyasi olaylara sahne olmuştur. Bu çalışmada ilk olarak birçok kez tahtta hak iddia eden Bizanslı asilerin ilk hedefi haline gelen İznik'in, on altı yıl boyunca Türkiye Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapması, Bizans, Selçuklu ve Haçlı mücadelelerinin odak noktası haline gelmesi üzerinde durulmuştur. 1204 yılındaki IV. Haçlı Seferi neticesinde imparatorluğun parçalanması ile burada Bizans'ın devamı niteliğinde İznik Bizans İmparatorluğu kurulmuştur. Bundan sonra İznik, 1261 yılında İstanbul'un Latinlerden geri alınmasına kadar geçen süre boyunca, özellikle de Laskaris hanedanı döneminde Bizans İmparatorluğu'nun devlet ve kilise merkezi olmuştur. Bunların yanında Bizans kültür ve sanatının kesintiye uğramadan devam ettiği bir yer haline gelmiştir. Bu bağlamda çalışmamız sırasında İznik Bizans İmparatorluğu'nu diğer halef devletlerden farklı kılan özellikler tezimiz kapsamında incelenmiş, Bizans'ın tarih boyunca İznik'i donattığı kültür varlıkları tanıtılmaya çalışılmıştır. Son olarak bu çalışma, İznik'in tarihte hem Bizans İmparatorluğu hem Türkler hem de Haçlılarla olan ilişkilerini siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan ortaya koymayı amaçlamaktadır.
dc.description.abstract Iznik, which dates back to very ancient times and is a stopover point of many civilizations, has a privileged place in the history of the Byzantine Empire. Besides being one of the main cities of the Empire, it is always close to the capital Istanbul that Iznik has always been at the forefront. As such, the city was seen as the gateway of the capital to Anatolia. The city, which has a special importance for the history of Christianity, has become the first of the empire, and is the first center of the empire. Iznik, the most prestigious provincial city of Byzantine Anatolia, has been the scene of important political events throughout the history of the empire. In this study, first as many times throne pretender has become the first target of the rebel Byzantine Iznik, making capital of Turkey Seljuk Empire for sixteen years, Byzantine, focused on becoming the focal point of the Seljuks and the Crusaders struggle. In 1204, as a result of the IV. crusade, Iznik Byzantine Empire was established as a continuation of the Byzantine Empire. Then, in 1261, Iznik became the state and church center of the Byzantine Empire during the reign of Istanbul from the Latinos, especially during the Laskaris dynasty. Besides these, it has become a place where Byzantine culture and art continue without interruption. In this context, the characteristics of Iznik Byzantine Empire which are different from the other successor states were examined in the context of our thesis and the cultural assets that Byzantine equiped Iznik throughout history have been tried to be introduced. Finally, this study aims to present the relationship between Iznik and the Byzantine Empire, Turks and Crusaders in political, social, cultural and economic terms.
dc.format.extent VI, 169 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject İznik
dc.subject Doğu Roma İmparatorluğu
dc.subject İznik İmparatorluğu
dc.subject Türkiye Selçuklu Devleti
dc.subject Haçlı Seferleri
dc.title Doğu Roma döneminde İznik (X.-XIII yüzyıllar)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Çalışkan, Gizem
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/