Açık Akademik Arşiv Sistemi

5140 çeliğinin küreselleştirme ısıl işlemi ve mekanik özelliklerinin incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Can Kurnaz
dc.date.accessioned 2021-03-26T09:38:03Z
dc.date.available 2021-03-26T09:38:03Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.citation Adalı, Yaşar. (2002). 5140 çeliğinin küreselleştirme ısıl işlemi ve mekanik özelliklerinin incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/89749
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract 5140 ÇELİĞİNİN KÜRESELLEŞTİRME ISIL İŞLEMİ VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ÖZET Anahtar Kelimeler: Isıl İşlem, tavlama, su verme, küreselleştirme, çekme, burma, sertlik, mikroyapı Bu çalışmada 870°C'ye kadar ısıtılıp, daha sonra tavlama ve su verme işlemlerine tabi tutulan AISI/SAE 5140 kalite ıslah çeliği numunelerine 720 ± 5 °C'da 2, 4, 8, 16, 24 saat süreyle küreselleştirme işlemi uygulanmıştır. Bu işlemler sonucu mikroyapı ve mekanik özelliklerden sertlik, çekme ve burma değerlerindeki değişmeler irdelenmiştir. Yapılan metalografık incelemeler sonunda su verilmiş ve küreselleştirilmiş numunelerde küreselleşme 2. saatte başlamaktadır. 4. saatte yapı tamamen küresel haldedir. Bu saatten sonra yapının bozulmaya başladığı görülmektedir. Tavlanmış ve küreselleştirilmiş numunelerde ise küreselleşme 8. saatte başlamaktadır. Gerçekleştirilen mekanik testler sonucunda, en yüksek sertlik değeri işlem görmemiş numunede görülmüştür. En yüksek çekme mukavemet değeri ısıl işlem görmemiş malzemede elde edilmiştir. Burma testinde görülen en yüksek moment değeri ısıl işlem görmemiş numunede görülmüştür. IX
dc.description.abstract THE MICROSTRUCTURAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF SPHEROIZIED AND UNTREATED AISI/5140 STEEL SUMMARY Keywords: Heat treatment of steel, annealing, quenching in water, spheroidizing, tensile, torsion, hardness, microstructure. In this study, the samples for AISI/SAE 5140 steel were heated up to 870°C and then some of them were annealed and others were quenched in water. After that, samples annealed and quenched were spheroidized at 720 ±5 °C for 2 to 24 hrs. Macroscopic examinations were realized on samples untreated and spheroidized. The results shown that spheroidizing was started in second hour of this treatment for quenched samples, both in eighth hour for annealed samples. In addition, on spheroidized samples tensile, torsion and hardness tests were performed. Maximum tensile strength and hardness were obtained in samples untreated.
dc.format.extent X, 58 yaprak : şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Isıl işlem
dc.subject Tavlama
dc.subject Su verme
dc.subject Küreselleştirme
dc.title 5140 çeliğinin küreselleştirme ısıl işlemi ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
dc.contributor.author Adalı, Yaşar
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record