Açık Akademik Arşiv Sistemi

Çay türlerinde iki farklı demleme metodu kullanılarak kadmiyum ve vanadyum tayini

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Mustafa Şahin Dündar
dc.date.accessioned 2021-03-26T09:09:49Z
dc.date.available 2021-03-26T09:09:49Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.citation Sağlam, Hasan Basri. (2002). Çay türlerinde iki farklı demleme metodu kullanılarak kadmiyum ve vanadyum tayini. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/87949
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract ÖZET Anahtar Kelimeler: Çay, Çay demi, Kadmiyum, Vanadyum, Etaas Bu çalışmada çok tüketilen beş farklı çay türünün (Siyah çay, Tomurcuk çayı, Kuşburnu çayı, Adaçayı ve Ihlamur çayı) elektrotermal atomlaştırmalı atomik absorpsiyon spektrofotometrik metodu kullanılarak analiz edilmesi ve iki farklı demleme yöntemi ile mineral içeriklerinin tayini ve karşılaştırılması çalışması yapıldı. Çay türlerinin kadmiyum ve vanadyum düzeyleri sıcak ve soğuk demleme yöntemleri kullanılarak ayrı ayrı analiz edildi. Siyah çay, Tomurcuk çayı, Kuşburnu çayı, Adaçayı ve Ihlamur çayı yapraklarında sırasıyla kadmiyum 2.79 ±0.4, 4.39 ± 0.6, 8.76 ± 0.7, 2.62 ± 0.5, 7.15 ± 0.8 [xgg1 ve vanadyum 0.65 ± 0.1, 2.30 ± 0.3, 2.91 ± 0.5, 2.59 ± 0.5, 2.18 ± 0.3 \ug g"1 olarak belirlendi. İki farklı demleme yöntemi uygulanarak yapraklı, meyveli ve çiçekli çay numunelerindeki kadmiyum ve vanadyum içeriklerinin ekstrakte edilmesi ile deme geçen kadmiyum ve vanadyum içeriklerinde her çay türü için belirlenen ortalama değerlerde önemli farklılıklar olduğu görüldü. XII
dc.description.abstract DETERMINATION OF CADMIUM AND VANADIUM IN TEA VARIETIES AND THEIR INFUSIONS BY USING ELECTROTHERMAL ATOMISATION ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY SUMMARY Keywords: Tea, Tea infusion, Cadmium, Vanadium, Etaas. The mineral contents of most consumed five different kinds of tea, Black Tea, Earl Grey Tea, Rosehip Fruit Tea, Sage Herbal Tea and Linden Herbal Tea were studied for mineral contents in comparison with infusion process and analysed by using electrothermal atomisation atomic absorption spectrometric method. Cadmium and vanadium levels were determined by using boiled-water infusion process and cold- water infusion process. The mean levels in Black Tea, Earl Grey Tea, Rosehip Fruit Tea, Sage Herbal Tea and Linden Herbal Tea leaves are 2.79 ± 0.4, 4.39 ± 0.6, 8.76 ±0.7, 2.62 ±0.5, 7.15 ± 0.8 ^g g"1 for cadmium, and 0.65 ±0.1, 2.30 ± 0.3, 2.91 ± 0.5, 2.59 ± 0.5, 2.18 ± 0.3 ug g-1 for vanadium, respectively. Mineral compositions of tea samples and heating processes showed significant differences from each other by means of fruit and leaf based teas and extraction processes applied. XIII
dc.format.extent XIII, 105 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Çay - Çay demleme
dc.subject Kadmiyum
dc.subject Vanadyum
dc.title Çay türlerinde iki farklı demleme metodu kullanılarak kadmiyum ve vanadyum tayini
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Kimya
dc.contributor.author Sağlam, Hasan Basri
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record