dc.contributor.advisor |
Profesör Vahdettin Sevinç |
|
dc.date.accessioned |
2021-03-25T13:23:39Z |
|
dc.date.available |
2021-03-25T13:23:39Z |
|
dc.date.issued |
2004 |
|
dc.identifier.citation |
Atabek, Elif. (2004). PVC/PMMA blendlerinin karışabilirliğinin incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya. |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/20.500.12619/81997 |
|
dc.description |
06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır. |
|
dc.description.abstract |
ÖZET Anahtar Kelimeler: Polimer Blendleri, Karışabilirlik, PVC, PMMA Bu çalışmada, poli(vinil klorür) ve poli(metil metakrilat) blendlerinin karışabilirliği, viskozimetrik, termal (DSC) ve spektroskopik (FT-IR) yöntemlerle incelenmiştir. Bu amaçla, blendler ortak çözücü yardımıyla blend hazırlama yöntemiyle hazırlanmış, ortak çözücü olarak tetrahidrofuran (THF) kullanılmıştır. Değişik derişim ( 0.4 g/dL, 0.6 g/dL, 0.8 g/dL ve 1 g/dL ), ve değişik oranlarda ( %20, %40, %60 ve %80 ) PMMA içeren polimer blendleri ve polimerler çözeltilerinin ve çözücünün değişik sıcaklıklarda ( 25°C, 30°C ve 35°C ) akma süreleri Ostwald viskozimetresiyle ölçülmüş ve sonuçlar karışabilirlik ölçütü olarak adlandırılan Ab değerinin hesaplanmasıyla anlamlandırılmıştır. Pozitif Ab değerleri polimer blendlerinin karışabilirliğini ifade ederken, negatif değerler karışmamayı göstermektedir. Bu durumda; 25 °C'de, 0,4 g/dl derişimde %60 PMMA içeren blend, 0,6 g/dl derişimde %20 PMMA içeren blend, 0,8 g/dl derişimde %20, %40 ve %80 PMMA içeren blendler ve 1 g/dl derişimde %20 PMMA içeren blend için, 30 °C'de, 0,4 g/dl derişimde %40, %60 ve %80 PMMA içeren blendler, 0,6 g/dl derişimde %20 PMMA içeren blend, 0,8 g/dl derişimde %80 PMMA içeren blend ve 1 g/dl derişimde %20 PMMA içeren blend için, 35 °C'de ise, 0,4 g/dl derişimde %40 PMMA içeren blend, 0,6 g/dl derişimde %20 PMMA içeren blend, 0,8 g/dl derişimde %40 ve %80 PMMA içeren blendler ve 1 g/dl derişimde %20 PMMA içeren blendler için karışabilirlik gözlenmiştir. Termal çalışmalarla karışabilirliğin incelenmesi için, 0.8 g/dL derişimde ve değişik oranlarda (%20, %40, %60 ve %80 ) PMMA içeren polimer blendleri ve polimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları tespit edilmiştir. Tüm termogramlarda, tek bir camsı geçiş sıcaklığı tespit edilmiş ve 0.8 g/dL derişimde hazırlanan tüm blendlerin karışabilir olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca karışabilirlik derecesiyle ilgili olarak Gordon Taylor tarafından geliştirilen denklemle k parametresi hesaplanmış ve en iyi karışabilirliğin %40 PMMA içeren blendde gözlendiği sonucuna varılmıştır. Spektroskopik çalışmalarda ise, polimerlerin ve polimer blendlerinin bir FT-IR cihazıyla spektrumları alınmıştır. Spektrumlardan, PVC'nin C-Cl gerilmesinde ve PMMA'nın C=0 gerilmesinde kaymalar olduğu gözlenmiştir. Bu kaymalar PVC'deki klor ile PMMA'nın karbonil grubundaki oksijen arasında var olan etkileşimleri, dolayısıyla karışabilirliği ifade etmektedir. XI |
|
dc.description.abstract |
DETERMINATION OF MISCIBILITY OF PVC/PMMA BLENDS SUMMARY Keywords: Polymer Blends, Miscibility, PVC, PMMA In this study, misciblity of polyvinyl chloride) and poly(methyl metacrylate) blends was studied by viscosimetric, thermal (DSC) and spectroscopic (FT-IR) tecniques. For this purpose, blends were prepared by the method of using common solvent, and tetrahydrofuran (THF) was used as solvent. Flow times of blend solutions prepared in different concentrations (0.4 g/dL, 0.6 g/dL, 0.8 g/dL and 1 g/dL ) and different PMMA ratios ( %20, %40, %60 and %80 ) and polymer solutions and solvent were determined by Ostwald type viscosimeter at different temperatures ( 25°C, 30°C ve 35°C ). The results were evaluated by Ab parameter which is called misciblity parameter. Positive values show miscibility of blends while negative ones show immiscibility. Therefore; at 25 °C, at a concentration of 0,4 g/dl, blend containing 60% PMMA, at a concentration of 0,6 g/dl blend containing 20% PMMA, at a concentarion of 0,8 g/dl blends containing 20%, 40% and 80% PMMA and at a concentration of 1 g/dl blend containing 20% PMMA, at 30 °C, at a concentration of 0,4 g/dl blends containing 40%, 60% and 80% PMMA, at a concentration of 0,6 g/dl blend containing 20% PMMA, at a concentration of 0,8 g/dl blend containing 80% PMMA and at a concentarion of 1 g/dl blend containing 20% PMMA, at 35 °C, at a concentration of 0,4 g/dl blend containing 40% PMMA, at a concentration of 0,6 g/dl blend containing 20% PMMA, at a concentration of 0,8 g/dl blends containing 40% and 80% PMMA and at a concentration of 1 g/dl blend containing 20% PMMA show miscibility. For the miscibility studies by thermal tecniques, blends of 0.8 g/dL concentration and different PMMA contents (%20, %40, %60 ve %80 ) were examined. A unique glass transition temperature were determined for all compositions and it has been concluded that blends with different PMMA contents show miscibility. Besides, according to Gordon Taylor equation the k parameter which shows the degree of miscibility were calculated and the best miscible blend was found as the blend containing 40% PMMA. For spectroscopic studies, blends were examined by a FT-IR. From results, a shift in C-Cl stretcing region of PVC and a shift in C=0 stretching region of PMMA. These shifts show the interaction between CI atoms of PVC with oxygen atoms of PMMA, therefore miscibility of PVC/PMMA blends. Xll |
|
dc.format.extent |
XII, 62 yaprak : tablo ; 30 cm. |
|
dc.language |
tur |
|
dc.language.iso |
Türkçe |
|
dc.publisher |
Sakarya Üniversitesi |
|
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
|
dc.rights.uri |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
|
dc.subject |
Polimer bledleri |
|
dc.subject |
Karışabilirlik |
|
dc.subject |
PVC |
|
dc.subject |
PMMA |
|
dc.title |
PVC/PMMA blendlerinin karışabilirliğinin incelenmesi |
|
dc.type |
TEZ |
|
dc.contributor.department |
Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Kimya |
|
dc.contributor.author |
Atabek, Elif |
|
dc.relation.publicationcategory |
masterThesis |
|