Açık Akademik Arşiv Sistemi

Tozaltı köşe kaynağında yapay zeka teknolojileri kullanılarak dikiş geometrisinin modellenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ahmet Oğur
dc.date.accessioned 2021-03-25T11:50:05Z
dc.date.available 2021-03-25T11:50:05Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Akkaş, Nuri . (2006). Tozaltı köşe kaynağında yapay zeka teknolojileri kullanılarak dikiş geometrisinin modellenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81983
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, dikiş geometrisi ile kaynak parametreleri arasındaki ilişkininbelirlenmesi ve dolayısıyla optimum kaynak parametrelerinin seçimiamaçlanmaktadır. Bu maksatla deneysel bir çalışma yapıldı. Deneyde kaynakparametreleri olarak dikiş formu üzerinde en fazla etkiye sahip olan akım şiddeti, arkgerilimi ve kaynak hızı esas alındı. Diğer parametreler ise sabit tutuldu. Bu üçparametre için hazırlanan deney setinde akım şiddeti, ark gerilimi ve kaynak hızısırasıyla dört, üç ve beş seviyeye sahiptir. Böylece St 52-3 malzemeden yapılmışparçalar kaynatılarak altmış adet numune hazırlandı. Her bir numunenin dikişgeometrisi ayrı ayrı incelenerek kalınlık ve nüfuziyet ölçümleri yapıldı. Elde edilenveriler kullanılarak dikiş geometrisi ile kaynak parametreleri arasındaki ilişki yapaysinir ağları ve sinirsel bulanık mantık metotları ile modellendi. Daha sonra bumodeller kullanılarak dikiş geometrisini oluşturan parametreleri bulabilecek biralgoritma geliştirildi. Her bir modelden elde edilen sonuçların doğruluğu testverileriyle karşılaştırıldı. Böylece geliştirilen model kullanılarak arzu edilen dikişgeometrisi için en uygun kaynak parametreleri kolaylıkla elde edilebilmektedir.
dc.description.abstract In this study, it is aimed to obtain a relationship between the values defining beadgeometry and the welding parameters and also to select optimum welding parameters.For this reason, an experimental study has been realized. The welding parameters suchas the arc current, arc voltage and welding speed which have the most effect on beadgeometry are considered and the other parameters are held as constant. Four, three andfive different values for the arc current, the arc voltage and welding speed are usedrespectively. So, sixty samples made of St 52-3 material prepared. The bead geometry ofthe samples are analyzed and the thickness and penetration values of the weld bead aremeasured. Then, the relationship between the welding parameters is modeled by usingArtificial Neural Network (ANN) and Neuro-Fuzzy System Approach (ANFIS). Eachmodel is checked for their adequacy by using test data which are selected fromexperimental results. Then, the models developed are compared with regard to accuracy.Also, the appropriate welding parameters values can be easily selected when the modelsimprove.
dc.format.extent XII, 69 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Tozaltı Kaynağı
dc.subject Kaynak parametreleri
dc.subject Dikiş geometrisi
dc.title Tozaltı köşe kaynağında yapay zeka teknolojileri kullanılarak dikiş geometrisinin modellenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Kaynak
dc.contributor.author Akkaş, Nuri
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record