Açık Akademik Arşiv Sistemi

İklimlendirme sistemlerinde enerji taşıma yöntemlerinin karşılaştırılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Kemal Çakır
dc.date.accessioned 2021-03-25T11:50:02Z
dc.date.available 2021-03-25T11:50:02Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Başer, Aytek . (2006). İklimlendirme sistemlerinde enerji taşıma yöntemlerinin karşılaştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81973
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Tesisat mühendisinin tasarımında, uygulamada ve işletmede başarısı en uygunsistemi oluşturması ve sürekliliğini teminiyle ölçülmeye başlanmıştır. En uygunsistemin tanımındaysa enerji maliyetleri birinci sırayı almakladır. Sistem maliyetininoptimizasyonu için ömür boyu maliyet kavramı kullanılabilir.Bir mekanik tesisatın ekonomik ömrünü 25 yıl olarak alabiliriz. Bu durumdaseçeceğimiz sistem 25 yıl içinde ihtiyacımızı en iyi biçimde karşılamalıdır. Buradaişe öncelikle binadan başlamak gerekliği açıktır. Mimari tasarım öncelikle enerjiekonomisini gözetecek biçimde tasarlanmış olmalı ve uygun mekanik sisteminkurulmasına elverişli olmalıdır.Binalarda dağıtım ve sirkülasyon hatlarındaki ısı kaybı, pompalama enerjisi kaybı vekaçakların yıllık maliyet üzerindeki etkisi çok önemlidir. Bu kayıplarındeğerlendirilmesiyle günümüzde merkezi sistemlerden bireysel sistemlere doğru bireğilim olduğu gibi enerji taşıma yoğunluklarının artırılması amacıyla havalısistemlerden sulu sistemlere ve sulu sistemlerden daha az su kullanan sistemlere vedoğrudan soğutucu akışkan dolaşımlı sistemlere geçiş eğiliminden söz edilebilir.Ayrıca güneş kollektörleriyle bütünleşmiş ısıtma ve sıcak su tesisatı, ısı geri kazanmasistemleri, yoğuşmalı kazanların kullanımı, hava-su-toprak kaynaklı ısı pompalarıgibi yüksek verimli veya yenilenebilir enerji kaynaklı uygulamaları daha çok tercihedilecek uygulamalar olacaktır.Bugün görülmektedir ki; büyük yatırımlar yapmadan enerji tasarrufu imkânları iyiişletmeyle gerçekleşebilir. Aynı şekilde tasarımda ve uygulamada ek maliyetgetirmeyen önlemler mevcuttur. Önemli olan projenin ve uygulamanın enerji bilinciiçinde yapılması ve bu önlemlerin uygulanmasıdır.Bu çalışmada bir yapının iklimlendirilmesinde, sistem optimizasyonu, enerjininverimli kullanımı ve enerji taşıma yöntemlerinin yaklaşık maliyeti konfor,güvenilirlik, bakım ve işletme giderleri de dikkate alınarak anlatılmaktadır.
dc.description.abstract The success of the installation engineer in design, practice and operation has come tobe measured with respect to his/her capability in establishing and maintaining anoptimum system. In the definition of an optimum system, energy costs are given thebiggest concern. For the optimization of the system costs, the lifelong cost conceptcan be used.We can take the life of a mechanical installation as 25 years. In this case, the systemswe select must satisfy oıır needs in the most effective manner for 25 years. Here, it isobvious that the primary concern will be the building. The architectural design musttake into consideration the energy economy and allow the establishment of a suitablemechanical system in the first instance.The effect of heat loss, pumping loss and leakages in the distribution and circulationlines in the bııildings on the annual cost is very important. With the evaluation ofthese losses, today, there is a tendency in shifting from the central systems toindividual systems, and also there is a tendency in shifting from aerial systems toaqueous systems and from aqueous systems to the systems using less water anddirectly coolant fluid systems with a view to increase the energy transportationdensities. Moreover, healing and hot water installations integrated with sunlightcollectors, heat-recycling systems, utilization from condensation boilers, air-water-soil sourced heat pumps, and other high yield or renewable energy resourcesapplications will be increasingly preferred.Today, obviously, it is possible to realize energy saving possibilities without biginvestments though good management. Similarly, there are measures that do notbring additional costs in design and practice. The important thing is to have energyawareness during design and practice.In this research, system optimization, efficient power utilization and estimated costof energy transportation ways of air-conditioning of a building have been explaineddepending on comfort, reliability, maintenance and operational costs.
dc.format.extent XVII, 166 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject İklimlendirme sistemleri
dc.subject Enerji tasarrufu
dc.subject Enerji taşıma maliyeti
dc.subject Sistem optimizasyonu
dc.title İklimlendirme sistemlerinde enerji taşıma yöntemlerinin karşılaştırılması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Enerji Bilim Dalı
dc.contributor.author Başer, Aytek
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record