Açık Akademik Arşiv Sistemi

Gümüş nanopartiküllerin polifenollerle sentezi ve karakterizasyonu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Mahmut Özacar
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:58:33Z
dc.date.available 2021-03-24T11:58:33Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Bulut, Emrah . (2007). Gümüş nanopartiküllerin polifenollerle sentezi ve karakterizasyonu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81442
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler: Nanoteknoloji, gümüş nano partiküller, bitkisel poifenoller, antibakteriyel,Nanoteknoloji yüzyılın teknolojisi olarak adlandırılmaktadır. Nanobilim ve nano teknoloji yeni yapı materyallerinden ilaç endüstrisine kadar her yönüyle insan hayatını kapsadığından, geçmişten günümüze kadar diğer teknik gelişmelerle kıyaslanamayacak bir teknolojik patlamayı başlatacaktır. Eğer nano partiküllerin özellikleri aydınlatılabilirse en büyük gelişme bunların kullanım alanlarında yaşanacaktır. Nano partiküllerle ilgili önemli temel olaylar bilinmekte ve gelecek uygulamalar çeşitli araştırmalar ile ortaya konacak bu yeni özellikler üzerine inşa edilebilir.Bu çalışmada antibakteriyel etkiye sahip metalik gümüş nano partiküllerin sentezinde; hem ?OH grupları sayesinde indirgen hem de makro molekül yapısı ile yüzey aktif madde özelliği gösteren bitkisel polifenoller kullanılarak yeni bir metot uygulanmıştır. Böylece indirgeme ajanı olarak ayrıca bir reaktif kullanmaya gerek kalmamıştır. Reaksiyon 70-80°C sıcaklıkta gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalarda kullanılan AgNO3 ve polifenol derişimlerinin, polifenol türlerinin ve pH değerinin hazırlanan partikül boyutuna ve morfolojisine etkileri incelenmiştir. Tarama Elektron Mikroskobu (SEM) kullanılarak elde edilen partiküllerin boyutunun 30-120 nm aralığında olduğu tespit edilmiştir. X-Işını Kırınım (XRD) analizleri ile de gümüş partiküllerin kristalografisi ve saflığı incelenmiştir.
dc.description.abstract Key Words: Nanotechnology, Ag nanoparticles, plant polyphenols, antibacterial.Nanotechnology is called the technology of the next century coming after microtechnology. Nanoscience, and nanotechnology, is going to initiate a technological impact that can probably not be compared with any other technical development up to the present time, since it will concern all aspects of human life, ranging from novel building materials to medicine. The most revolutionary consequences can be expected if the most valuable properties of nanoparticles, their electronic properties, are exploited. Meanwhile, we know the most important basic facts about nanoparticles and so can predict future applications based on their novel properties.In this study a novel and facile method to synthesize silver nanoparticles that have antibacterial feature was applied by using plant polyphenols which have reduction effect with involving ?OH groups and keeps the prepared particles stable since their macro molecular structures. There is no other reducing agents were used. This reaction was carried out at 70-80°C temperature. Effects of reactants? concentrations, polyphenol species and pH were investigated on particle size and morphology. The sizes of these silver nanoparticles were found to be in the range of 30-120 nm as analyzed using Scanning Electron Micrographs (SEM). Also the crystallography of the particles were investigated by X-Ray Diffraction patterns.
dc.format.extent XI, 61 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Nano teknolojisi
dc.subject Gümüş nanopartiküller
dc.subject Bitkisel poifenoller
dc.subject Antibakteriyel
dc.title Gümüş nanopartiküllerin polifenollerle sentezi ve karakterizasyonu
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Kimya Bilim Dalı
dc.contributor.author Bulut, Emrah
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record