Anahtar Kelimeler: Resveratrol, (E)-Stilben, Biyotransformasyon, Aspergillus nigerResveratrol birçok önemli biyolojik fonksiyonlara sahip bir bileşiktir. Resveratrolsadece bazı bitkilerde ve çok az miktarlarda bulunur. Bu nedenle bilim adamlarıresveratrolü bitkilerden izole etmek yerine sentetik yöntemlerle elde etmeyi tercihetmişlerdir.Bazı mikroorganizmalar aromatik hidroksilasyon yapabildiklerinden bu çalışmada,resveratrol gibi hidroksillenmiş stilbenoidler elde etmek için (E)-stilben bileşiğininAspergillus niger ile biyotransformasyonları gerçekleştirildi.Biyotransformasyon çalışmaları sonrasında başlangıç maddesi ve elde edilenbileşiklerin erime noktaları ile 1H- NMR, 13C-NMR, FTIR spektrumları alındı.Biyotransformasyonların sonucunda başlangıç maddesinin çoğu ve az miktarda(E)-stilben oksit elde edildi.Bütün bu sonuçlar Aspergillus niger'in (E)-stilben bileşiğini beklenen şekildemetabolize edemediğini ve bu yolla resveratrol gibi hidroksillenmiş stilbenoidler eldeedilemeyeceğini gösterdi.
Keywords : Resveratrol, (E)-Stilbene, Biotransformation, Aspergillus nigerResveratrol is a compound with a lot of important functions. Only some plants haveresveratrol and they have it a little. Therefore, scientist prefer getting resveratrol bysynthetic methods to isolating it form plants.In this study, the biotransformations of (E)-stilbene were performed in order to gethydroxylated stilbeneoids such as resveratrol since some microorganisms are able tohydroxylate aromatic rings.After the biotransformations, the melting points and 1H- NMR, 13C-NMR and FTIRspectra were taken from both starting materials and the new compounds. Most of theunchanged starting material and some (E)-stilbene oxide were obtained from thebiotransformations.All these results showed that Aspergillus niger could not metabolise (E)-stilbene inan expected way and the biotransformation was not a good way in order to gethydroxylated stilbenoids.