Açık Akademik Arşiv Sistemi

Statik itme (Pushover) yöntemi kullanılarak yapıların analizi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor M.Zeki Özyurt
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:58:27Z
dc.date.available 2021-03-24T11:58:27Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Temur, Ferhat . (2007). Statik itme (Pushover) yöntemi kullanılarak yapıların analizi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81421
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler: Pushover Analiz, Kapasite Egrisi, Kapasite Spektrumu, NonlineerStatik Analiz, Performans Metodu, Statik tme YöntemiBu çalısmada, betonarme yapı sistemlerinde gerçege daha yakın bir sonuç veren vedogrusal olmayan analiz yöntemlerinden olan statik-itme (Pushover) analizianlatılmıstır. Bu yöntem kullanılarak yapıların deprem karsısındaki davranıslarıdegerlendirilmis, deprem güvenliginin tahkiki ve deprem güvenligi yetersiz olanyapıların güçlendirilmesi konuları hakkında bilgi verilmistir. Ayrıca ?Statik tmeYöntemi? kullanılarak mevcut bir betonarme yapının deprem güvenligi tahkikedilmis ve güçlendirilmis durumunun performans sonuçları degerlendirilmistir.Bes bölüm halinde sunulmus olan bu çalısmanın, birinci bölümünde çalısmanınamacı, konunun tanıtılması ve konunun önemi vurgulanmıstır.kinci bölümde performans kavramı açıklanmıstır. Daha sonra, binalar için yapısal veyapısal olmayan performans seviyelerinin, bu seviyelerin birlesmesinden olusan yapıperformans seviyelerinin açıklamaları yapılmıs ve bu performans seviyelerininbelirlenmesinde etkili olan kriterler açıklanmıstır. Ayrıca yer hareketlerinden kısacabahsedilmistir.Üçüncü bölümde statik itme yöntemi ile analiz, yapının kapasite egrisinin eldeedilisi, kapasite spektrum yöntemi ve performansın bu yöntemle nasıl bulunacagıanlatılmıstır.Dördüncü bölümde STA4-CAD analiz programı yardımıyla bes katlı mevcut biryapının 1975 ve 1998 TDY'ne göre ayrı ayrı analizi yapılmıs, ayrıca güçlendirmeyapılarak ta analiz tekrarlanmıstır.Son bölümde analiz sonuçları karsılastırılmıs ve genel bir degerlendirme yapılmıstır.
dc.description.abstract Keywords : Pushover analyse, capacity curve, capacity spectrum, nonlinear staticanalyse, performance method, static pushover methodIn this research, the pushover analyse, in the concrete structural systems resulting inmore realistic analyses and in nonlinear analyse methods has been examined. Byusing this method, the behaviour of the buildings against the earthquake forces hasbeen considered, the quake safety verification and the reinforcement of the buildingswhich show unsafety from the point of view of resistance against the quake forceshas been explained. Although by using ?static pushover analyse?, the verification ofthe resistance against the earthquake forces of the present building has been done andits reinforced situation?s performance results has been considered.This research is represented in five chapters, the first chapter includes the aim of thisresearch, introduction the issue and it?s emphasizeChapter 2 contains the performance concept for the buildings, structural andnonstructural performance levels and in the determination of these levels effective indefining criteria are explained. The ground movements are also referred.In the chapter 3, analyse by using pushover method, obtain of the capacity curve ofthe building, capacity spectrum method and how the performance can be achievedare presented.In chapter 4, five storied present building is analysed by using the STAD4-CADsoftware according to the TDY respectively 1975 and 1998 version and anotheranalyse has been applicated to the reinforced type of the same building.In the last chapter analyse outcomes are compared and general lookover has beendone.
dc.format.extent VIII, 86 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Pushover Analiz
dc.subject Kapasite eğrisi
dc.subject Kapasite Spektrumu
dc.title Statik itme (Pushover) yöntemi kullanılarak yapıların analizi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Yapı Bilim Dalı
dc.contributor.author Temur, Ferhat
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record