Açık Akademik Arşiv Sistemi

Sonlu kapasiteli çizelgeleme ve bir uygulama

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Gültekin Çağıl
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:58:24Z
dc.date.available 2021-03-24T11:58:24Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Öztuncel, Erçin Tevfik . (2007). Sonlu kapasiteli çizelgeleme ve bir uygulama. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81408
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler : Çizelgeleme, Sıralama, Sonlu Kapasite, Programlama, UygulamaGerçek hayatta karsılasılan sistemler, büyük boyutlu ve karmasık olup birtakımbelirsizlikler içerebilir. Bu durumda, analitik çözümleri mümkün olmamaktadır. Butür sistemlerin bu karmasık ve olasılıklı yapısı düsünülerek, mevcut sistemlerinperformanslarının ölçülmesi ve analiz edilmesi için kullanılacak olan bir uygulamagelistirilmistir. Bu uygulama, bir ERP paketi ile birlikte veya tek basına çalısabileceksekilde tasarlanmıstır.Uygulamanın amacı, isletmedeki kapasitenin planlanması sırasında çizelgelerolusturup, bu çizelgelerin karsılastırılması ile belirlenen ölçüm kriterlerine en uygunolan çizelgenin bulunmasıdır.Genel olarak, çizelgeleme yazılımında 3 temel amaç göz önünde bulundurulmustur.Bunlardan ilki, teslimat tarihleridir. Hedeflenen amaç, çizelge olusturulduktan sonrasistemde hiç geç kalmıs isin bulunmamasıdır. ?kinci hedef ise, bir isin üretim sistemiiçerisinde harcadığı süreyi en aza indirmektir. Üçüncü temel amaç ise, kaynakkullanımının en üst düzeye çıkarılmasıdır. Bu üç temel amaç birbiriyle çelisse bile,kullanıcı bu durumda kendi önceliklerine göre karar verme yetkisine sahiptir.Uygulama, Microsoft .Net 2.0 ortamında gelistirilmistir. Uygulamanın veritabanı ise,Türkiye'nin önde gelen yazılım firmalarından olan Uyumsoft'un veritabanınaentegre olarak hazırlanmıs ve bir otomotiv yan sanayi firması olan Sampa OtomotivSan ve Tic Ltd. Sti.`nın verileri kullanılarak müsteri öncelikli çizelgelemesiyapılmıstır.
dc.description.abstract Keywords: Scheduling, Capacity Planning , Business EnterpriseThe systems which can be confronted in the real life are usually large andcomplicated and they can be ambiguous. In this circumstances, analytical solutionsare not possible.An application is developed for the performance rating (measurement) andanalyzing of these systems by considering of their ambiguous and probabilisticstructures. The application is designed to work either with an ERP package orstandalone.The application?s purpose is to create schedules and by comparing of these schedulesto find the best fit schedule according to the measurement criterias during thecapacity planning of the business enterprise.Generally, scheduling software is developed by considering 3 basic objectives. Firstof them is delivery dates. The target aim is absence of the delayed jobs at the systemafter the schedule is created. The second target is to minimise the duration of the jobsin the production system. And the third basic objective is to carry the resourceutilization to the top level. (or to maximize the resource utilization) . Even if thesethree objectives seems to be in contradiction with each other, in this circumstancesthe user has the authorization to decide the sequence of priority of his/her own.
dc.format.extent XII, 69 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Çizelgeleme
dc.subject Sıralama
dc.subject Sonlu kapasite
dc.subject Programlama
dc.title Sonlu kapasiteli çizelgeleme ve bir uygulama
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Öztuncel, Erçin Tevfik
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record