Anahtar Kelimeler: Paslanmaz Çelikler, TIG, Koruyucu Gaz, Mekanik Özellikler,Mikroyapı, Robot kaynagıBu çalısmanın amacı, paslanmaz çeliklerin tek eksen robot Tungsten inert gas (TIG)kaynak yöntemi ile birlestirilmesi esnasında degistirilen kaynak parametrelerininkaynak damla geometrisine, mekanik ve mikroyapı özelliklerine etkisiniarastırmaktır. Çalısmada, AISI 304 tipi ostenitik paslanmaz çelik malzemeler RobotTIG kaynak yöntemi ile küt alın kaynak dizaynında ve yatay pozisyondabirlestirilmistir. Birlestirme islemlerinde degisik kaynak hızı, amber, koruyucu gaz,telli ve telsiz, dogru ve darbeli akım kullanılmıstır. Birlestirilen parçaların çekme,egme ve mikrosertlik mekanik deneyleri uygulanmıstır. Bu çalısmalara paralel olarakoptik mikroskopta degisik büyütmelerde mikroyapı incelenmis ve fotograflarıçekilmistir. Yapılan çalısmalarda kaynak yüzey sekilleri incelenmis ve gıdaendüstrisine en uygun kaynak parametreleri belirlenmistir. Degistirilen kaynakparametrelerinin mekanik özellikleri etkiledigi gösterilmistir.
Key Words: Stainless Steels, GTAW, Shielding Gas, Mechanical Properties,Microstructure, Robotic WeldingThe aim of this study is the investigation of the effect of some welding parameterschanged during the Tungsten inert gas (TIG) welding process of the austeniticstainless steels; on the weld bead geometry, mechanical and micro-structuralproperties. In this study, AISI 304 type of austenitic stainless steels were welded byusing the robot gas tungsten arc welding (GTAW) in PA and in flat position. Duringthe welding process, various welding speed, amber, shielding gas, linear and nonlinear,AC or DC were utilized. Various characterization techniques such as, tensiletesting, bending testing and micro-hardness measurements were carried out for someof the workpieces. Parallel to these studies, microstructure was analyzed underdifferent amplifications by using optical microscope and its pictures were taken. Inthe committed studies, the welding surface geometry was examined and the mostsuitable welding parameters to the food industry were determined. Also it was shownthat the changed welding parameters affected the mechanical properties.