Açık Akademik Arşiv Sistemi

Dar kanallarda kanal genişliğinin ısı yalıtımı açısından incelenmesi ve modellenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Mustafa Özdemir
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:57:58Z
dc.date.available 2021-03-24T11:57:58Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Çavuşoğlu Aydın, Gülcan . (2007). Dar kanallarda kanal genişliğinin ısı yalıtımı açısından incelenmesi ve modellenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81282
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler: Optimum Hava Katman Kalınlığı, Çift Camlı Pencereler, Dar KanallardaIsı YalıtımıEnerji maliyeti ve global çevreye uygun olarak, birçok ülke inşaat sektöründe enerjiverimliliğini geliştirmek için önlemler almaktadır. Bu nedenle düşük enerji sarfiyatı vemükemmel konfor sağlamak için binaların dış cephelerindeki pencerelerden olan ısıkayıplarını azaltmaya yönelik araştırmalar yapılmaktadır.Enerji sarfiyatını azaltmak için yapılan bu araştırmalar, çift camlı pencerelerde yalıtımözelliğini iyileştirmeye yönelik olmuştur.Bu nedenle çift camlı pencerelerde ısı transferini endüşük seviyeye indirmek için kanal genişliği çeşitli aralıklarda tutulmuş, sıcak akışkanlasoğuk akışkan arasındaki ısı transferleri incelenmiştir ve böylece çift camlar arasındaki enerjikayıplarının, hava katmanı kalınlığını optimize ederek azaltılabileceği gösterilmiştir. Buşekilde yalıtımı en iyi sağlayacak optimum kanal mesafesi bulunmuştur.Ayrıca son yıllarda yaygın olarak gelişen camlar arası jaluzi şeklindeki güneşliklerin ısıtransferine olan etkileri incelenmiştir. Bunun için farklı kanal mesafeleri test edilmiş veyalıtım özelliği belirlenmiştir.Yapılan çalışmalar sonunda jaluzinin ısı yalıtımına pozitif bir etkisi olduğu görülmüştür.Ayrıca camlar arasına yerleştirilmesi hem konfor hem de temizlik açısından büyük avantajsağlamaktadır. Diğer taraftan, camlar arasındaki hava katman kalınlığı 25 mm' ye kadarhavanın katı bir cisim gibi davrandığı gözlemlenmiş ve 25 mm `ye kadar Nu 1'e eşit olarakkalmıştır.
dc.description.abstract Key words: Optimum air-layer thickness, double-pane windows, heat insulation in tightchannelsMany countries, in accordance with the energy costs and global environment, adopt measuresto improve heat efficiency in construction sector. Due to this fact, studies are underway toreduce heat losses via glass windows on the outer sides of buildings to obtain low energyconsumption and perfect comfort.Research for reducing energy consumption is mainly done to improve insulation capabilitiesof the double glazed windows. For this reason, in order to reduce the heat transfer to aminimum level the channel width is held at certain intervals and the heat transfer between thehot and cold fluid investigated. With this study it is proved that the heat transfer in doubleglazed windows can be reduced by optimizing the thickness of the air layer. By this study theoptimum channel width is determined which can provide the best insulation.In addition, the effects of window shades between the glass layers over heat transfer havebeen investigated. Different channel widths tested and the insulation properties have beendetermined.
dc.format.extent XVII, 117 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Optimum hava katman kalınlığı
dc.subject Çift camlı pencereler
dc.subject Dar kanallarda ısı yalıtımı
dc.title Dar kanallarda kanal genişliğinin ısı yalıtımı açısından incelenmesi ve modellenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Enerji Bilim Dalı
dc.contributor.author Çavuşoğlu Aydın, Gülcan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record