Açık Akademik Arşiv Sistemi

17 Ağustos 1999 Marmara depremi etkisinde Adapazarı zeminlerinde oluşan oturmalar

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Seyhan Fırat
dc.date.accessioned 2021-03-24T08:58:17Z
dc.date.available 2021-03-24T08:58:17Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Nurtekin, Taner. (2009). 17 Ağustos 1999 Marmara depremi etkisinde Adapazarı zeminlerinde oluşan oturmalar. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81116
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı; 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi (Mw = 7.4) kuvvetli yer hareketi etkilerine maruz kalan ve ciddi derecede maddi-manevi hasara uğrayan Adapazarı bölgesi ve yakın çevresindeki yerleşim merkezlerinin, sıvılaşma ve taşıma gücü yenilmelerinden dolayı oluşan, oturma analizlerini yapmaktır.Mevcut SPT verileri, SHAKE2000 bir boyutlu yer tepki analizi yapan bilgisayar programına girilerek, Gmax, Vs, CRR-CSR, sıvılaşmanın oluşabilmesi için gereken sınır değerlerini gösteren güvenlik faktörü (FSL) ve Adapazarı bölgesinde oluşan oturma analizleri yapılmıştır.Çalışma kapsamında analizlerden elde edilen sonuçlara göre, kumlu tabakaların dinamik etki altında tetiklenmesi ile sıvılaşmadan kaynaklanan zemin oturmaları kumlu zeminlerde, killi ve siltli zeminlere göre daha fazladır. Zemin oturmalarının, alt tabakalara inildikçe jeolojik yük nedeni ile önceden oluşmuş olan konsolidasyon oturmalarından dolayı üst tabakalara göre daha az olduğu gözlemlenmiştir.Bu çalışma, uygulanacak olan temellerin çeşidi ve boyutlandırılmasında yerel zemin koşullarının önem arz ettiğini ortaya koymaktadır.
dc.description.abstract The goal of this study is to make soil settlement analysis which was caused by soil liquefaction, loss of soil bearing capacity of locations in and around Adapazarı region which was hugely affected by strong Marmara Earthquake on August 17th 1999 (Mw= 7.4).Current SPT data was entered into SHAKE 2000 which makes one dimensional soil contraction analysis. The Gmax, Vs, CRR-CSR analysis and FSL factor which shows limits of liquefaction, and settlement analysis of Adapazarı have been conducted.According to results of our analysis because of triggering of sand levels by dynamic power the level of soil settlement which is resulted by liquefaction in sandy soils is higher than clay and silty soils. Soil settlement in lower level is less than upper levels because of previous settlements which were resulted by consolidation settlements as a result of geologic power.This study proves the importance of local soil conditions on type and dimensions of new building foundations.
dc.format.extent XX, 354 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Zemin oturmaları
dc.subject Zemin sıvılaşması
dc.subject Zemin taşıma gücü
dc.subject Adapazarı jeolojisi
dc.title 17 Ağustos 1999 Marmara depremi etkisinde Adapazarı zeminlerinde oluşan oturmalar
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yapı Eğitimi Anabilim Dalı, Yapı Bilim Dalı
dc.contributor.author Nurtekin, Taner
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record