Açık Akademik Arşiv Sistemi

1975 yönetmeliğine göre yapılmış yapıların yeni deprem yönetmeliğine göre performans değerlendirmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Hüseyin Kasap
dc.date.accessioned 2021-03-24T08:57:56Z
dc.date.available 2021-03-24T08:57:56Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Şahin, Özge. (2009). 1975 yönetmeliğine göre yapılmış yapıların yeni deprem yönetmeliğine göre performans değerlendirmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81055
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract 2007 Türk Deprem Yönetmeliği'nde mevcut betonarme binaların değerlendirilmesinde doğrusal ve doğrusal olmayan iki yöntem tanımlanmaktadır. Doğrusal yöntemde Deprem Yükü Azaltma Katsayısı RA, taşıyıcı eleman kesiti esasına bağlı olarak r = etki/kapasite şeklinde hesaplanmakta ve öngörülen sınır değerleri ile karşılaştırılmaktadır. Doğrusal olmayan değerlendirme yöntemi ise, taşıyıcı sistemin doğrusal olmayan davranışı esas alınarak yapılan incelemeye dayanmaktadır.Bu çalışmada, 1975 Türk Deprem Yönetmeliği'ne göre Adapazarı'nda yapılmış olan ve 1999 Marmara Depremi'nden sonra farklı hasar durumuna sahip üç yapı sistemi, Yeni Deprem Yönetmeliği'nde yer alan doğrusal ve doğrusal olmayan performans analizi yöntemlerinin değerlendirme kuralları çerçevesinde incelenmiş ve elde edilen sonuçlar birbiriyle karşılaştırılmıştır.Yapılan çalışmalar sonucunda depremde hasar görmeyen yapı sistemi, doğrusal elastik ve doğrusal elastik olmayan performans analizi yöntemleriyle incelenmiş ve yapı göçme durumunda bulunmuştur. Depremde orta hasar alan yapı sistemi, doğrusal elastik analiz yöntemlerinden Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi ve Mod Birleştirme Yöntemi ile incelenmiş ve yapı sisteminin x yönünde güçlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Göçmüş yapı sistemi ise doğrusal elastik analiz yöntemlerinden Mod Birleştirme Yöntemine göre sınırlı bilgi, orta bilgi ve kapsamlı bilgi düzeyleri için ayrı ayrı incelenmiş ve yapının göçme durumunda bir performans sergilediği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma, kullanılan yöntemlerin birbirine yakın sonuçlar vermesi gerektiğinin önemi üzerinde durmuştur.
dc.description.abstract Seismic Code of Turkey determines two methods which are linear and nonlinear evaluations procedures for seismic safety evaluation of existing buildings. The code assumes a specific seismic load reduction factor RA by requiring precautions for obtaining structural system of ductility. The nonlinear evaluation method considers elasto-plastic behaviour of the structural system.In this study, three reinforced concrete structures, which prone to 17 August 1999 Marmara Earthquake and showed different performance levels are studied by using nonlinear and linear static procedures.Result of this studies showed that, undamaged structure?s performance was not the same with real performance level. But near damaged and collapsed down structure?s performance level was the same real performance level. Finally it is stressed that the results of the methods should be in detail so that they yield results with the acceptable level of accuracy.
dc.format.extent XVIII, 161 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Deprem hesabı
dc.subject Doğrusal elastik yöntem
dc.subject Doğrusal elastik olmayan yöntem
dc.subject Performans değerlendirmesi
dc.title 1975 yönetmeliğine göre yapılmış yapıların yeni deprem yönetmeliğine göre performans değerlendirmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Yapı Bilim Dalı
dc.contributor.author Şahin, Özge
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record