Açık Akademik Arşiv Sistemi

Cern deneyinin geant simülasyon programında tasarlanan dedektörün analizi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Recep Akkaya
dc.date.accessioned 2021-03-23T13:03:45Z
dc.date.available 2021-03-23T13:03:45Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80493
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Evrenin oluşumu, insanoğlunun asırlardan beri merak ettiği bir konudur. Bu konudaki araştırmalar, devasa büyüklükte hızlandırıcılarla mümkün olabilmektedir. Bunun için tasarlanmış olan ve şimdiye kadar yapılan hem dedektör sistemlerinin hem de deneylerin en büyüğü Cern' de LHC hızlandırıcı sistem üzerine inşa edilmiştir. Bu deneylerden elde edilen veriler de çok büyük olduğundan Grid adı verilen hesaplama sistemi geliştirilmiştir. Ayrıca, deneyden beklenen sonuçlara yakın verileri elde etmek için GEANT adı verilen simülasyon programı düzenlenmiştir. Bu programda istenilen dedektör sistemi sanal olarak kurulmakta ve deney çalıştırılmaktadır. Daha sonra elde edilen verilerle çok daha verimli dedektör sistemleri oluşturulmaya çalışılmaktadır.Bu tez de GEANT programında tasarlanmış tipik bir çift kollu antisimetrik dedektör sistemi ile çalışılmıştır. Dedektörde kullanılan manyetik alan etkisinin parçacık sayılarına ve enerjilere bağlı olarak kalorimetrelerde oluşan durumlar incelenmiş ve grafikleri ROOT programında çizilmiştir.
dc.description.abstract People wondered how universe was consisted of, how mass of particles was gained, matter and antimatter, superparticles, etc. So, gigantic detector systems were built at Cern for these aims. Four large experiments are made this laboratory: ATLAS, CMS, ALICE and LHCb. It is hoped that data from these experiments will clarify some questions. ROOT and GEANT programmes are used for simulation and analyses.In this thesis, typical detector is designed with Geant Simulation program. Data comes from this detector for different angles of second spectrometer arm. The data is analyzed according to energies of calorimeter, drawing histograms and then fitting.
dc.format.extent XII, 560 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Cern
dc.subject Lhc
dc.subject Yüklü parçacıklar
dc.subject Elektromanyetik etkileşme
dc.subject Leptonlar
dc.title Cern deneyinin geant simülasyon programında tasarlanan dedektörün analizi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Bolat, Ali
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record