Açık Akademik Arşiv Sistemi

Sakarya ilinde satışa sunulan et ve et ürünlerinde clostridium difficile aranması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Serap Coşansu Akdemir
dc.date.accessioned 2021-03-19T11:33:39Z
dc.date.available 2021-03-19T11:33:39Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79912
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Sakarya ilinde satışa sunulan et ve et ürünlerinde Clostridium difficile varlığını belirlemek amacıyla yapılan çalışmada Nisan 2013-Şubat 2014 tarihleri arasında 57 farklı satış yerinden toplam 101 adet et ve et ürünü örneği (31 adet kıyma, 27 adet tavuk, 18 adet köfte, 12 adet et döner, 7 adet tavuk döner, 4 adet salam, 1 adet jambon ve 1 adet sosis) analize alınmıştır. Clostridium Difficile Moxalacatam Norflaxin Broth besiyerinde yapılan ön zenginleştirme aşamasından sonra spor seleksiyonu amacıyla alkol şoku uygulanmış ve koloni izolasyonu için Clostridium Difficile Moxalactam Norflaxin Agar besiyerine ekim yapılmıştır. Tipik koloniler izole edilip Gram boyama, L-prolin aminopeptidaz aktivitesi, spor boyama, API 20A identifikasyon kiti ile tanımlanmıştır. C. difficile olarak tanımlanan izolatlar lateks aglütinasyon test kiti ile doğrulanmış ve daha sonra bu izolatların toksin tipi ve antibiyotik dirençlilikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada 101 adet et ve et ürünü örneğinden toplam 124 izolat elde edilmiştir. Köfte ve pişmiş et döner örneklerinden elde edilen iki izolat C. difficile olarak tanımlanmış olup, analize alınan örneklerdeki C. difficile bulunma sıklığı %1,98 (2/101) olarak belirlenmiştir. C. difficile tanımlanmasında anahtar nitelikli test olarak kullanılan L-prolin aminopeptidaz aktivitesi ile sonuç veren 52 izolattan 45 adedi API 20A identifikasyon kiti ile Clostridium beijerinckii/ butyricum (14), Bifidobacterium spp. (6), Actinomyces naeslundii (6), Clostridium spp. (5), Clostridium botulinum/sporogenes (2), Actinomyces israelli (2), Lactobacillus acidophilus/jensenii (2), Clostridium septicum (2), Gemella morbillorum (1), Clostridium tertium (1) ve Clostridium clostridioforme (1) olarak tanımlanmıştır. Diğer 7 izolat ise tanımlanamamıştır. C. difficile olarak tanımlanan her iki izolatın da toksijenik olmadığı saptanmıştır. Köfte örneğinden izole edilen MB025 numaralı izolatın vankomisine dirençli, buna karşın metranidazol, moksalaktam, tetrasiklin ve klindamisine duyarlı olduğu belirlenmiştir. Diğer yandan et döner örneğinden izole edilen ED046 numaralı izolatın metranidazole dirençli iken test edilen diğer dört antibiyotiğe duyarlı olduğu gözlenmiştir.
dc.description.abstract In this study that was performed to determine the Clostridium difficile incidence in meat and meat products sold in Sakarya province, totally 101 samples (31 ground meats, 27 chicken meats, 18 meat balls, 12 meat döner samples, 7 chicken döner samples, 4 salami samples, 1 bacon and 1 sausage) purchased from 57 different markets, butcher shops and restaurants between April 2013 and February 2014 were analyzed. After enrichment in Clostridium Difficile Moxolactam Noflaxin (CDMN) Broth, cultures were exposed to alcohol shock for spore selection and then spread plated on CDMN Agar. Typical colonies grown on CDMN Agar were picked and identified by Gram staining, L-proline aminopeptidase test, spore staining and API 20A identification test kit. The isolates identified as C. difficile were confirmed serologically by latex agglutination test kit. Additionally toxin types and antibiotic resistance of the confirmed isolates were investigated. Totally 124 isolated were obtained from 101 samples. C. difficile incidence was determined as 1.98% (2/101) and the 2 isolates that identified C. difficile were belonged to a raw meat ball and cooked meat döner samples. The 45 isolates that gave positive results with L-proline aminopeptidase test, a key biochemical test for C. difficile identification, were identified as Clostridium beijenrickii/butyricum (14), Bifidobacterium spp. (6), Actinomyces naeslundii (6), Clostridium spp. (5), Clostridium botulinum/sporogenes (2), Actinomyces israeli (2), Lactobacillus acidophilus/jensenii (2), Clostridium septicum (2), Gemella morbillorum (1), Clostridium tertium (1) and Clostridium clostridioforme (1). The other 7 isolates could not have been identified. The two C. difficile isolates were not toxigenic. The isolate numbered MB025 isolated from raw meat ball was resistant to vancomycine, while sensitive to metronidazole, moxolactam, tetracycline and clyndamicine. On the other hand the meat döner isolate numbered ED046 was resistant to metronidazole, while sensitive to other four antibiotics
dc.format.extent X, 75 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Clostridium difficile
dc.subject Et
dc.subject Kıyma
dc.subject Köfte
dc.subject Tavuk eti
dc.title Sakarya ilinde satışa sunulan et ve et ürünlerinde clostridium difficile aranması
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Ersöz, Şeyma Şeniz
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record