Açık Akademik Arşiv Sistemi

Aşağı Sakarya Nehri Adapazarı kesimi taşkın risk tayini

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Osman Sönmez
dc.date.accessioned 2021-03-19T11:33:39Z
dc.date.available 2021-03-19T11:33:39Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79908
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler: Aşağı Sakarya Nehri, Tekerrürlü Taşkın Debisi, Taşkın Risk Haritası, MIKE 11 Taşkın yatakları, çoğu zaman düşük eğimli ve yeşil alan olmasından dolayı yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. Bu da taşkınların sebep olduğu zararların artmasına neden olmaktadır. Türkiye'de bu zararlardan en çok etkilenen yerlerden biri de Aşağı Sakarya Havzasıdır. Bu çalışmada Havzanın hidrolojik özellikleri incelenmiş ve taşkın yayılım haritaları üretilmiştir. Bu amaçla bölgenin SYM ArcGIS ortamında sayısallaştırılmış ve oluşturulan veriler MIKE 11 programına aktarılmıştır. Kesit ve kesitlerdeki pürüzlülük değerleri revize edilmiş ve model kalibrasyonu tamamlanmıştır. Hidrolojik veriler kullanılarak 2,5, 10, 25, 50, 100, 200 ve 500 yıllık tekerrürlü taşkın debileri hesaplanmıştır. Bu debiler için çalışma sahasına ait taşkın yayılım haritaları üretilerek risk altında kalan alanlar belirlenmiştir. Bu çalışma ile bölgede yapılacak olan yapılaşma faaliyetleri ve mevcut yapılaşmalar için risk değerlendirmesi konusunda faydalı bir veri elde edilmiş olacaktır.
dc.description.abstract Key Words: Lower Sakarya River, Return-Period Discharges, Flood Inundation Maps, MIKE 11 Generally floodplains are used as a settlement due to low slope and grassland. This has led to an increase in flood damage. One of the places which is most affected by this damage, is also The Lower Sakarya River Basin. In this study, hydrological characteristics of basin have been examined and flood inundation maps have been produced. For that purpose, digital elevation model (DEM) have been digitized using ArcGIS and data which created by ArcGIS is exported to MIKE 11. Roughness coefficient values revised and model calibration completed for cross-sections. 2, 5, 10, 25, 50, 100, 200 and 500-years return period discharges were calculated using hydrological data. For this calculated discharges, areas which is under risk, are determined using created flood inundation maps. Useful information for evaluating risk of new settlement and existing structures will be obtained.
dc.format.extent X, 68 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Aşağı Sakarya Nehri
dc.subject Tekerrürlü Taşkın Debisi
dc.subject Taşkın Risk Haritası
dc.subject MIKE 11
dc.title Aşağı Sakarya Nehri Adapazarı kesimi taşkın risk tayini
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Hidrolik Bilim Dalı
dc.contributor.author Demir, Fatma
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record