Açık Akademik Arşiv Sistemi

Hareketli bant içeren bir otomasyon prosesinin veri matris kodu teknikleri kullanılarak gerçeklenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Metin Varan
dc.date.accessioned 2021-03-19T11:33:38Z
dc.date.available 2021-03-19T11:33:38Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79897
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Sayısal görüntü işleme proseslerinde prosesi incelenen objelerin doğru ve güvenilir olarak tespit edilmesi sistemin en önemli unsurlarından biridir. Bu bağlamda veri matris kodu tekniği ile prosesi zor olan küçük boyutlu objelerin üretim koordinasyonu içerisinde işaretlenmesi çalışmalarında yüksek hız, doğruluk ve güvenilirlik başarımları arttırılır. Veri matris kodu teknikleri arasında karekod ve QR-kod en bilinen uygulamalardır. Bu uygulamaların bir proses içerisinde koordine edilmesi, istenen bir matris kümesinin belli matrisler içinde tespit edilmesi, bu tespitin tasarlanacak proses ile ilişkilendirilmesi ve bu ilişkilerin kullanıcı dostu bir arayüz üzerinden yapılmasının sağlanması yüksek başarımlı olan bu işaretleme tekniğinin lisans düzeyinde öğretilmesi ve kullanımının kolaylaştırılması adına önemlidir. Bu tekniğin ayrıca yapay zeka gibi kavramlarla denetlenmesi ve çalıştırılması mekatronik alanındaki gelişmelerle hız kazanmıştır. Bu çalışmada mekatronik, elektronik ve bilgisayar gibi alanlarda eğitim alan lisans öğrencilerine yönelik veri matris kodu tekniğinin temel bir otomasyon sürecinde kullanımının anlaşılması ve kolaylaştırılması için bir uygulama seti oluşturmak hedeflenmiştir. Uygulama seti bir web kameradan alınan karekod, QR kod görüntülerini işleyen Labview programı, ve bu kod verilerine göre yönlendirilen Arduino karta bağlı servo motorlardan oluşmaktadır. Uygulama kısmında düşük maliyetli, Labview ile yürütülen ürün ayrıştırma prosesine ait bir prototip tasarlanmıştır.
dc.description.abstract In digital image processing processes, detection as accurate and reliable of examined objects in process is one of the most important elements of the system. In this context, in marking applications in production coordination of small-sized objects which has difficult process, high speed, accuracy and reliability performances can be increased with data matrix code techniques. Square code and QR-code are the most known applications among data matrix code techniques. Coordinating of these applications in a process, detection of desired matrix group among certain matrices, and associating these matrices with process which will be designed, and ensured these relationships through a user friendly interface, and teaching of this high performance marking technique at the undergraduate level is important in terms of facilitating the use. Inspection and operating of this technique with artifical intelligence applications has been accelerated by advances in mechatronics. In this study, we aimed to create an application set to facilitating and understanding the use of data matrix code technique in an automation process for mechatronics, electronics and computer students at the undergraduate level. Application set consists of data matrix and QR code barcode symbols received from a webcam, Labview program and servo motors connected to the Arduino board. A low cost prototype of the product separation process is designed at the application part which executed by a Labview program.
dc.format.extent X, 79 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Otomasyon Yönetimi
dc.subject Veri Matris Kodu Teknikleri
dc.subject Labview
dc.subject Arduino
dc.title Hareketli bant içeren bir otomasyon prosesinin veri matris kodu teknikleri kullanılarak gerçeklenmesi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mekatronik Mühendisliği Anabilim Dalı, Mekatronik Mühendisliği
dc.contributor.author Öylek, İsmail
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record