Açık Akademik Arşiv Sistemi

Karekod tabanlı gıda içerik kontrolüne yönelik android uygulaması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Murat Çakıroğlu
dc.date.accessioned 2021-03-19T07:50:20Z
dc.date.available 2021-03-19T07:50:20Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79847
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Ambalajlı gıda üretiminde çeşitliliğin artması ile birlikte gıdaların görünüm ve lezzetlerini, tüketicinin istediği duruma getirmek ve raf ömrünü uzatmak amacıyla gıdalara ilave edilen maddelerin çeşitliliği de artmıştır. Bu katkı maddeleri, çeşitli reaksiyonlara sebep olabilmekte; astım, ürtiker, hiperaktivite, alerjik astım gibi çok çeşitli hastalıkların gelişmesine yol açabilmektedir. Bunun yanında, bazı katkı maddeleri dini açıdan da sıkıntı oluşturabilmektedir. Bu tip hastalıklara veya dini hassasiyete sahip kişiler için gıda ürünlerindeki zararlı/şüpheli katkı maddelerini bildirebilecek bir yardımcı araca ihtiyaç bulunmaktadır. Son zamanlarda, akıllı telefonların giderek ucuzlaması ve teknolojisin gelişmesi, yaygınlığını da arttırmaktadır. Bu yüzden, cep telefonları geleneksel iletişim kabiliyetlerinin yanında internet kullanımı, konum bulma ve kişisel sağlık takibi gibi bir çok alanda kullanılarak hayatı kolaylaştırabilmektedir. Bu avantajları sebebiyle akıllı telefonların gıda ürünleri içerisindeki katkı maddelerinin algılanması ve kullanıcıların uyarılması gibi işlemlerde kullanılması mümkündür. Bu çalışmada, bahsedilen ihtiyaçlar doğrultusunda, tüketicilerin satın alacakları ambalajlı gıdaların üretim ve son kullanma tarihlerini görebilecekleri, ürünün içerik bilgilerine erişebilecekleri, kendilerinde reaksiyona sebebiyet verecek alerjenleri ve dini hassasiyet gerektiren maddeleri belirleyip uyarılar alabilecekleri karekod-tabanlı bir mobil uygulama tasarımı gerçekleştirilmiştir. Önerilen mobil uygulamanın tasarımında yaygınlığı nedeniyle Android platformu tercih edilmiştir. Uygulama, yazı formatında karekoda gömülen her türlü ürün bilgisinin telefon kamerası yardımıyla okunması, okunan bu bilgilerin telefon içerisindeki veritabanında saklanan ürün ayrıntıları ile karşılaştırılması ve sonuçların/alarmların grafik kullanıcı arabiriminde gösterilmesini içermektedir. Önerilen uygulamanın literatürdeki benzerlerinden en önemli farkı ise ürün bilgilerinin doğrudan karekoda gömülmesi ve ürün ayrıntılarının (zararlılıklar ve hassasiyetler) telefon üzerindeki veritabanında tutulmasıdır. Bu sebeple, kullanıcı herhangi bir internet bağlantısı kullanmaksızın ürün hakkındaki bilgileri elde edebilmektedir. Bu yöntemdeki en önemli kısıtlayıcı etken ise karekoda yerleştirilen ürün bilgisinin büyüklüğüdür. Bu sebeple, önerilen yöntemi değerlendirmek üzere orta özellikteki donanıma sahip bir telefon ile karekod'un boyutu, karekodda saklanabilecek veri kapasitesi, okuma mesafesi ve hata düzeltme yöntemlerinin okuma kalitesine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, önerilen uygulama ile ürünlerin son kullanma tarihlerine kalan süreler, kullanıcının belirlemiş olduğu alerjen ve inanç uyarıları gibi bir çok ürün bilgisi herhangi bir internet bağlantısına gerek kalmadan ve çok farklı fiziki şartlar da bile elde edilebilmiştir. Sonuç olarak, hemen hemen herkesin günlük hayatta kullanabileceği bir mobil uygulama tasarımı gerçekleştirilmiştir.
dc.description.abstract Together with increasing of diversity of food production with the aim of to bring appearance & tastes of foods according to consumers' wants and to extend the shelf life of foods, the diversity of the additives added to foods have been increased too. These food additives may cause various reactions; and illnesses such as asthma, urticaria, hyperactivity and allergic asthma. At the same time, some additives may make trouble according to religions. For the people who have such diseases and religious sensitivities, a helping appliance is needed which informs the harmful/dubious additives in foods. At the last times, the becoming cheaper of the smart phones & technological development, increases the prevalence of smart phones. For this reason, smart phones make life easier that are used in many areas such as internet using, finding location & personal health monitoring. Because these advantages of them, it is possible of using smart phones to perceive additives inside foods and warn to users. In this study, according to the mentioned requirements, a QRcode based mobile application design has been made as the consumers can see the production and expiration date of packaged foods they would buy, can access to content knowledge of products, as determining themselves they can receive alerts from the allergens which cause reaction to themselves and the materials which require religious sensitivities. At the design of recommended mobile application, because of its prevalence Android platform has been preferred. The Application includes that reading of each kind product knowledge embedded to QRcode at writing format with mobile phone camera help and matching these read knowledge with the product detailes stored in the database and displaying the results/alerts on the graphical user interface. The most important difference of the recommended application from the all similars at literature, the embedding of product knowledge to QRcode directly and storing of product details (harmfullnesses & sensitivities) at the database inside mobile phone. Therefore, user may obtain the knowledge about product without using any internet connection. The most important limiting factor in this method is the size of the product information embedded in the QRcode. Therefore, for evaulating recommended method, the affects have been researched the size of QRcode, the data capacity stored in data-matrix, reading distance and the methods of correcting mistakes to reading quality with a mobile phone which has middle quality hardware. According to the obtained results, with the recommended application, many product knowledge as the remaining time to expiration date, the determined allergen and religion alerts of user were able to obtained without any internet connection, also at many different physical conditions. As a result, a mobile application design has been performed that almost everone can use in everyday life.
dc.format.extent XI, 60 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Barkod
dc.subject Karekod
dc.subject Android
dc.subject Katkı maddeleri
dc.subject İnanç
dc.title Karekod tabanlı gıda içerik kontrolüne yönelik android uygulaması
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Elmalı, Şerife
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record