Açık Akademik Arşiv Sistemi

Sn-Sb-Cu-C ve Sn-Co-C sentezi ve lityum iyon pil anot materyali olarak kullanılmalarının incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor İlkay Şişman
dc.date.accessioned 2021-03-18T14:01:23Z
dc.date.available 2021-03-18T14:01:23Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79784
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Lityum iyon pil anot materyali olan grafite alternatif olarak kalay bazlı metal alaşımlar gösterilmektedir. Bu tez Sn (kalay) bazlı lityum iyon anot materyalinin sentezini ve karakterizasyonunu inceler. SnSbCu-C nano kompozit alaşımı ilk kez mekanokimyasal bir proses olan yüksek enerjili bilyeli değirmen yöntemiyle sentezlenmiştir. Sentezlenen nano kompozit alaşımların karakterizasyonu x-ışını kırınımı (XRD), taramalı elektron mikroskopisi (SEM) ve enerji dağılımlı x-ışını spektroskopisi (EDS) ile yapılmış ve karbon bir matris içinde dağılmış SnSbCu kristalinin nano partiküllerinden meydana geldiğini göstermektedir. Ayrıca dönüşümlü voltametri, kronopotansiyometri ve empedans ölçümleri yapılarak elektrokimyasal karakterizasyonu yapılmıştır. XRD analiziyle SnSbCuC alaşımının Sn, SnSb alaşımı, Cu ve C'dan oluştuğu doğrulanmıştır. Anot materyali olarak Sn45Sb16Cu4C35 kompoziti 50 mA g-1 akım yoğunluğunda 200 çevrim sonunda %70 kapasite korunumu sağlayarak 527,3 mA h g-1 ile ticari SnCoC kompozitinden çok daha yüksek bir geri dönüşüm kapasitesi gösterir. (aynı akım yoğunluğunda 200 çevrim sonunda %46 kapasite korunumu sağlayarak 350,7 mA h g-1 geri dönüşüm kapasitesi) Lityum iyon piller için Sn45Sb16Cu4C35 kompozitinin bu üstün performansı yüksek elektriksel iletkenliğe sahip olan Cu içeriğine atfedilir. Ayrıca kompozit içerisindeki SnSb alaşım içeriği, kademeli lityum interkalasyonu nedeniyle anodun mekanik stabilitesini arttırır ve hacim değişikliklerini giderir. Sonuçlar lityum iyon pillerde anot materyali için Sn45Sb16Cu4C35 kompozitinin umut verici bir aday olduğunu göstermektedir.
dc.description.abstract Sn based metal alloy compounds are shown as alternative instead of graphite anode materials for lithium ion batteries. This thesis investigates the synthesis and characterization of Sn-based lithium-ion battery anodes. SnSbCu-C nanocomposite alloy have been synthesized for the first time on by a mechanochemical process involving high-energy mechanical milling. Characterization of the nanocomposite by x-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), and energy-dispersive x-ray spectroscopy (EDS) reveals that this alloy is composed of crystalline nanoparticles of SnSbCu dispersed in a matrix of carbon. Also cyclic voltammetry, chronopotensiometry and impedance tests are applied for electrochemical characterization of materials. The XRD analysis confirmed that the Sn-Sb-Cu-C is composed of Sn, SnSb alloy, Cu and C. As the anode materials, Sn45Sb16Cu4C35 composite shows a high reversible capacity of 527.3 mA h g-1 with capacity retention of 70% after 200 cycles at a current density of 50 mA g-1, which is much better than those of the commercial Sn-Co-C composite (with same Sn and C amounts to the former composite; reversible capacity of 350.7 mA h g-1 with capacity retention of 46% after 200 cycles at the same current density). This superior performance of the Sn45Sb16Cu4C35 composite for LIBs is attributed to the Cu content to guarantee the high electronic conductivity. Furthermore, SnSb alloy content in the composite can relieve volume changes and improve the mechanical stability of the anode due to its stepwise lithium insertion mechanism. The results indicate that Sn45Sb16Cu4C35 is a promising candidate for the anode of LIBs.
dc.format.extent XI, 96 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Lityum iyon pil
dc.subject Anot aktif malzeme
dc.subject Metal alaşım
dc.subject Bilyeli değirmen
dc.title Sn-Sb-Cu-C ve Sn-Co-C sentezi ve lityum iyon pil anot materyali olarak kullanılmalarının incelenmesi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Analitik Kimya Bilim Dalı
dc.contributor.author Er, Mesut
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record