Açık Akademik Arşiv Sistemi

Güçlendirilmiş yığma yapının performansının incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ahmet Celal Apay
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:33:03Z
dc.date.available 2021-03-16T08:33:03Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation İlbasan, Şenol. (2019). Güçlendirilmiş yığma yapının performansının incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79506
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar Kelimeler: Yığma yapılar, Performans, Güçlendirme, Örnek bir yığma yapı. Yığma yapıları meydana getiren taş, tuğla gibi malzemelerle, taşıyıcı modeli oluşturan yapılara yığma yapı denir. Ülkemizde daha çok yığma yapılar özellikle kırsal bölgelerde karşımıza çıkmaktadır. Geleneksel ve tarihi yapılar çoğunlukla yığma yapı olarak inşa edilmiştir. Yığma yapıların tercih edilme sebebi, yerel malzemelerden basitçe inşa edebilmesi ve düşük maliyet olmalarıdır. Bu çeşit yapılar, genellikle yeterli mühendislik bilgisi olması gerekmeyen yönetmeliklere bakılmadan gelişigüzel olarak yapılmaktadır. Süneklilikleri düşük olmasının sebebi ise, yığma yapıları meydana getiren tuğla ve harç gibi gevrek malzemelerin kullanılmasıdır. Yığma yapıların, betonarme yapılara oranla, deprem enerjisini tüketebilme kapasiteleri çok düşüktür. Yığma yapıların Türkiye'de sıklıkla kullanılmasından dolayı, yığma yapılardaki hasar biçimlerinin tespit edilip ve gerekli tedbirlerin alınması gereklidir. Dünyanın pek çok ülkesi ve Türkiye'de, bilhassa kırsal kesimlerde yığma yapıların belirgin olarak kullanılmalarının sebebi, yığma binaların basit yapılabilmeleri, yöresel inşaat malzemelerin değerlendirilmesi, kullanılan malzemelerin ucuz olması, bu yapılarının çok çok eskiden beri yapılıyor olmalarıdır. Yığma yapılar, günümüzde yapımı yavaş yavaş azalmaktır. Fakat yığma yapılar hala kullanılmaktadır. Yapı türü olarak karkas taşıyıcı yapılardan faklı olarak, yığma yapıların duvarları taşıyıcıdır. Bu çalışmada öncelikli olarak mevcut bir yığma yapı ele alınarak, inceleme si yapılmıştır. Daha sonra bu yapının yönetmeliğe göre riskli olup olmadığı konusunda hesaplamalar yapılmıştır. Bu hesaplamalar sonucunda yığma yapının yönetmeliğe göre riskli yapı olduğu karşımıza çıkmaktadır. Riskli çıkan yığma yapıyı güçlendirme yapılarak tekrardan performans analizi yapılmış olup, bu performans analiz sonucunda yapı, artık riskli yapı kapsamına girmemektedir.
dc.description.abstract Keywords: Masonry structure, Performance, Strengthening, Example of masony structre Stone, bricks and similar materials that form masonry structures are called masonry structures. In our country, more masonry structures are encountered especially in rural areas. Traditional and historical buildings are mostly made of masonry. The reason why masonry structures are preferred is that they can simply build from local materials and they are affordable. These types of structures are usually carried out randomly, irrespective of the directives that do not have sufficient knowledge of engineering. The reason for their low ductility is the use of brittle materials, such as bricks and mortar, that form masonry structures. The capacity of masonry structures to consume earthquake energy compared to reinforced concrete structures is very small. Taken up the form of damage to masonry structures that are frequently used in masonry construction, Turkey and the necessary measures must be provided. The world's many countries and Turkey in particular rural areas in masonry structures significantly the use of reason can do simple masonry buildings, evaluation of local building materials, cheap being the materials used are not of masonry structures is done very, very long time. Masonry structures, nowadays construction is gradually decreasing. However, masonry structures are still used. Different from carcass-bearing structures as the building type, the walls of the masonry structures are carriers. In this study, an existing masonry structure has been examined and the study has been carried out. Afterwards, calculations were made whether the structure was risky or not according to the direction of the directive. As a result of these calculations, the structure of the masonry structure is seen as a risky structure. The performance analysis was performed by reinforcing the risky masonry structure and as a result of this performance analysis, the structure no longer falls within the scope of risky structure.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Yığma yapılar
dc.subject Güçlendirme
dc.subject Örnek bir yığma yapı
dc.subject Performans,
dc.title Güçlendirilmiş yığma yapının performansının incelenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Yapı Bilim Dalı
dc.contributor.author İlbasan, Şenol
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record