Açık Akademik Arşiv Sistemi

Yemekhane atıklarının mevcut durumunun belirlenmesi ve faydalı kullanımı için model geliştirilmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Ömer Hulusi Dede
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:32:53Z
dc.date.available 2021-03-16T08:32:53Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Değirmenci, Serap. (2019). Yemekhane atıklarının mevcut durumunun belirlenmesi ve faydalı kullanımı için model geliştirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79476
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Gıda atıklarının önlenebilir olmasına rağmen uygun şekilde yönetilememesi hem çevresel hem de ekonomiye büyük zararlar vermektedir. Yemek atıkları, üretiminden bertarafına kadar olan her aşamada oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı saha çalışmalarıyla yemekhane atıklarının mevcut durumunun ve miktarının tespiti ve alternatif ürün olarak kullanılmasının değerlendirilmesidir. Buna göre yemekhane atıklarının mevcut durumunun tespiti için anket çalışmaları yapılmıştır. Yemekhane atıklarının homojen olmaması ve zamana, oluştuğu yere, kişi sayısına göre değişkenlik göstermesi nedeniyle çeşitli yerlerden yemekhane atığı toplanarak atığın karakterizasyonu belirlenmiştir. Yemekhane atıklarının daha homojen bir yapıya sahip olabilmesi için bu atıkları organik, değerlendirilebilir atık (cam, metal, kağıt, karton vb.) gibi türlerine göre sınıflandırılmalıdır. Ortaya çıkan sonuçlar neticesinde yemekhane atıklarının toplanması için bilişim teknolojilerinden faydalanılmıştır. Sistemde farklı görev ve kullanıcılara ait paneller oluşturularak bir model geliştirilmiştir.
dc.description.abstract In spite of the fact that food wastes must be prevented, for not properly managed can cause great harm to both the environment and the economy. Food waste is produced at every stage from production to disposal. The aim of this study is to evaluate the current status and quantity of food wastes and to use them as alternative products by field studies. Accordingly, surveys were conducted to determine the current state of the food wastes. Due to the fact that the food waste is not homogenous and varies according to time, place of origin, number of people, food waste has been collected from various places and characterization of waste has been determined. In order to have a more homogenous structure of food waste, these wastes should be classified according to their types such as organic, evaluable waste (glass, metal, paper, cardboard, etc.). As a result, information technologies were used to collect food wastes. A model has been developed by creating panels of different tasks and users in the system.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Yemekhane atığı
dc.subject yemek atıklarının
dc.subject değerlendirilmesi
dc.subject hayvan yemi,
dc.title Yemekhane atıklarının mevcut durumunun belirlenmesi ve faydalı kullanımı için model geliştirilmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Değirmenci, Serap
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record