Açık Akademik Arşiv Sistemi

IBA ve ACS hızlandırıcılarının çalışma prensiplerinin incelenmesi ve radyofarmasötik (FDG) üretimlerinin karşılaştırılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Recep Akkaya
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:32:50Z
dc.date.available 2021-03-16T08:32:50Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Ersoy, Celal. (2019). IBA ve ACS hızlandırıcılarının çalışma prensiplerinin incelenmesi ve radyofarmasötik (FDG) üretimlerinin karşılaştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79471
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar Kelimeler: FDG, Siklotron, PET, Flor-18, ACS TR-19 ve IBA Cyclone 18. 1960'lardan beri siklotronlar nükleer fizik araştırmalarında en çok tercih edilen hızlandırıcı donanımlardır. Nükleer tıp alanında yaşanan birtakım gelişmeler bu süreçte yüklü parçacıkların (radyoizotopların) kanser tanı ve tedavisinde kullanımını da artırmıştır. Bu çalışmada bazı hastalıklarla tümör tanısında kullanılan radyoizotopların üretiminde etkin olan siklotronun çalışma prensipleri incelendi. Bu bağlamda PET alanında kanser tanısında kullanılan, radyofarmosötik çeşitlerinden biri olan FDG (FloroDeoksiGlikoz) üretiminden bahsedilerek Kanada menşeili ACS TR-19 MeV ile Belçika menşeili IBA Cyclotron 18 MeV enerjili siklotronlar karşılaştırılmıştır. Bu iki hızlandırıcının ortak denklemi 18O(p,n)18F olup, bu cihazlarda Flor-18 üretimi yapılmaktadır. Buna bağlı olarak sentezlenen FDG radyonüklid miktarlarına bakılarak her iki siklotronun aktivite miktarları ve teknik özellikleri üzerinde durulmuştur.
dc.description.abstract Keywords: FDG, cyclotron, PET, flor-18, ACS TR-19 ve IBA Cyclone 18 Since 1960 cyclotrons are the most preferred acceleration devices in nuclear physics researches. The latest developments in nuclear medicine have increased the usage of charged particles (radioistopes) in diognasing and treating the cancer. In this thesis the working principle of the cyclotron which has been using effectively for producing radioisotopes to diognise tumor in some diseases. For this reason the production of FDG (Floro Deoksi Glikoz), which is used in diagnosing cancer in the PET field, has been montioned as one of the Radiofarmasotic and compared Canadian ACS -TR-19 MeV and Belgium IBA Cyclotron 18 MeV. These two accelerators hasa common equation of 18O(p,n)18F and in these devices the production of flore-18. Furthermore while the synthesized FDG around is checked, both cyclotrons activity amounts and technical properties are ducussed in this study.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject FDG
dc.subject PET
dc.subject Flor-18
dc.subject Siklotron,
dc.title IBA ve ACS hızlandırıcılarının çalışma prensiplerinin incelenmesi ve radyofarmasötik (FDG) üretimlerinin karşılaştırılması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Ersoy, Celal
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record