Açık Akademik Arşiv Sistemi

Halka basma deneyinde pekleşme üstelinin sürtünme kalibrasyon eğrileri üzerine etkisinin incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Sunal Ahmet Parasız
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:07:33Z
dc.date.available 2021-03-16T08:07:33Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Güneş, Tolga. (2018). Halka basma deneyinde pekleşme üstelinin sürtünme kalibrasyon eğrileri üzerine etkisinin incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79254
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Metallerin plastik şekillendirme işlemleri ve bilgisayar ortamında gerçekleştirilen benzeşimlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için sürtünme davranışlarının bilinmesi gereklidir. Sürtünme, plastik şekillendirme sırasında deformasyon kuvvetini, malzeme akışını, yüzey kalitesini ve malzemenin iç yapısı gibi birçok değişkeni etkiler. Bu sebepten temas yüzeyleri arasındaki sürtünmenin bilinmesi, deformasyon işlemini daha iyi anlayabilmemiz ve açıklayabilmemiz açısından önemlidir. Kalıpla iş parçası arasındaki sürtünme katsayısının belirlenmesinde kullanılan yöntemlerden biri halka basma deneyidir. Yaygın olarak kabul gören bu deneyde, sürtünmenin sayısal olarak belirlenmesi için deney numunesinin boyutlarında meydana gelen değişim dikkate alınır. Halka basma deneyi sonucunda numunenin yüksekliğindeki yüzde azalmaya karşılık iç çapında meydana gelen yüzde değişim mevcut sürtünmenin sayısal değeri hakkında bir bilgi verir. Bu tez kapsamında halka basma deneyinin, sonlu elemanlar yöntemiyle bilgisayar ortamında benzeşimi gerçekleştirilerek sürtünme kalibrasyon eğrileri oluşturulmuştur. Malzeminin pekleşme davranışını gösteren pekleşme üstelinin sürtünme kalibrasyon eğrileri üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu ortaya konulmuştur.
dc.description.abstract Friction affects many variables such as deformation force, material flow, surface quality and microstructure of materials in metal forming operations Thus, It is necessary to know friction behavior of materials in metal forming processes and to perform successful simulations of these forming processes. In order to understand and predict deformation in metal forming processes, the friction between the contact surfaces should be known. Ring compression test is one of the methods that is used to determine the friction coefficient between the surfaces. In this widely accepted test, dimensional changes of the test sample are used to estimate the numerical value of the friction. As a result of the compression test, the percent change in the inner diameter with respect to the reduction in the height of the sample provides information about the numerical value of the existing friction. In this thesis, simulation of the ring compression test is performed via finite element analysis and friction calibration curves were obtained. The effect of strain hardening exponent on the friction curves is shown.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Sürtünme Katsayısı
dc.subject Halka Basma Deneyi
dc.subject Metal Şekillendirme.
dc.subject Sonlu Elemanlar Methodu,
dc.title Halka basma deneyinde pekleşme üstelinin sürtünme kalibrasyon eğrileri üzerine etkisinin incelenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Makine Tasarım ve İmalat Bilim Dalı
dc.contributor.author Güneş, Tolga
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record