Açık Akademik Arşiv Sistemi

Fe3O4 katkılı demir-gallik asit metal organik kafes destekli paladyum katalizörünün geliştirilmesi ve heck reaksiyonu uygulaması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Mahmut Özacar.
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:07:33Z
dc.date.available 2021-03-16T08:07:33Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Severgün, Olcay. (2018). Fe3O4 katkılı demir-gallik asit metal organik kafes destekli paladyum katalizörünün geliştirilmesi ve heck reaksiyonu uygulaması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79249
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Organik kimyada kenetleme reaksiyonları istenilen organik maddelerin sentezinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu reaksiyonlar normal şartlarda gerçekleşmediğinden reaksiyonun gerçekleştirilebilmesi için katalizöre ihtiyaç duyulmaktadır. Katalizörlerin reaksiyon sonunda ortamdan ayrılması bu süreçlerde önemli bir aşamadır. Manyetik metal organik kafes sistemleri heterojen katalizde katalizör malzemesine hem destek materyali olarak kullanılıp hem de içerdiği manyetik özellikten ötürü ayırmayı kolaylaştırmaktadır. Ayrıca metal organik kafeslerin yapısındaki organik veya metal kısımlar katalizin performansına etki edebilmektedir. Yapılan bu çalışmada organik kimyada sıklıkla kullanılan Heck reaksiyonu için alternatif bir katalizör sistemi geliştirmek amaçlanmıştır. Çalışma sırasında sentezlenen manyetik demir ferrit nanopartikülü üzerine Fe+3 ve gallik asit kullanılarak bir MOF tabakası inşa edilmiş ve paladyum nanopartikülleri bu yapısının içerisine hapsedilmiştir. Elde edilen katalizör sistemi hali hazırda kullanılan ticari bir katalizöre karşı Heck reaksiyonu için uygulanmış ve elde edilen ürünlerin verimleri kıyaslanmıştır. Elde edilen sonuçlar kıyaslandığında ılımlı şartlarda gerçekleştirilen reaksiyonlar için ticari katalizörün verimi üretilen katalizör sisteminden daha yüksek çıkmıştır. Fakat katalizör sisteminin ticari katalizörden çok daha kolay ve çabuk bir şekilde minimum madde kaybı ile basit bir mıknatıs ile ortamdan uzaklaştırılabildiği gözlemlenmiştir. Tekrar kullanımda ilk kullanıma yakın verimler elde edildiğinden tekrar kullanılabilirlik açısından geliştirilen katalizör sisteminin avantajlı olduğu bulunmuştur.
dc.description.abstract In organic chemistry, coupling reactions play an important role in the synthesis of desired organic materials. Since these reactions do not occur under normal conditions, the catalyst is needed to carry out the reaction. The separation of catalysts from the media at the end of the reaction is an important step in these processes. Magnetic metal organic frameworks are used as a support material for catalayst and they also facilitate the seperation of catalyst material in heterogeneous catalysis due to their magnetic properties. In addition, organic or metal parts in the structure of metal organic framework can affect the performance of the catalysis. In this study, it was aimed to develop an alternative catalyst system for the Heck reaction which is frequently used in organic chemistry. During the study, a MOF layer was constructed using Fe+3 and gallic acid on synthesized magnetic iron ferrite nanoparticles and palladium nanoparticles were trapped inside this structure. The obtained catalyst system was applied for Heck reaction against a commercially used catalyst and the yields of the obtained products have been compared. When the results were compared, it was seen that the yield of the commercial catalyst was higher than the catalytic system we produced. However, it has been observed that our catalyst system can be extracted with minimal loss from the media by a simple magnet. Extraction of catalyst much easier and faster than the commercial catalyst. It was found that the catalyst system we developed was more advantageous in terms of reusability because it gave but similar yields for the second use.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Manyetik
dc.subject Kataliz
dc.subject Paladyum
dc.subject Metal organik kafes,
dc.title Fe3O4 katkılı demir-gallik asit metal organik kafes destekli paladyum katalizörünün geliştirilmesi ve heck reaksiyonu uygulaması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Fizikokimya Bilim Dalı
dc.contributor.author Severgün, Olcay
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record