Açık Akademik Arşiv Sistemi

Mikrodalga parçalama ve ultrasonik nebülizasyon yardımıyla fındıkta Bor’un sorbitol eklenerek ICP-OES ile belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Mustafa Şahin Dündar
dc.date.accessioned 2021-03-16T06:54:47Z
dc.date.available 2021-03-16T06:54:47Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Tunca, Gülşah. (2017). Mikrodalga parçalama ve ultrasonik nebülizasyon yardımıyla fındıkta Bor’un sorbitol eklenerek ICP-OES ile belirlenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79091
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada Sakarya'nın farklı bölgelerinden toplanan fındık örneklerinde Bor elementi tayini yapıldı. Sakarya'nın Ferizli ilçesinden Delisava ve Sivri, Sapanca ilçesinden (Yanıkköy) ise Kara ve Tombul fındık çeşitleri toplandı. Ayrıca fındık örneklerinin yanı sıra fındıkların yetiştiği bölgelerden farklı derinliklerden olmak üzere toplanan toprak örneklerinde de Bor elementi analiz edildi. Bor analizi ultrasonik nebulizer kullanılarak ICP-OES de yapıldı. Fındık ve toprak örneklerinin çözündürülme işlemlerinde mikrodalga çözündürme sistemi kullanıldı. Bor, aerosol çemberlerinin cam duvarlarına ve USN'in çözünme ve yoğunlaştırma tüplerine bağlanma eğilimindedir bu da hafıza etkisi denilen kavramı ortaya çıkarır. Hafıza etkisi analiz hassasiyetinde düşüşe neden olur. Hafıza etkisini indirgemek için sorbitol kullanıldı. Uygun sorbitol yüzdesi ve USN'in çalışma koşulları yapılan çalışmalar sonucu belirlendi. Optimisazyon çalışmaları sonucu elde edilen verilere gore fındık ve toprak örnekleri sorbitol eklenerek analiz edildi. Fındık çeşitlerinde ki B miktarı 9,45 ile 17,28 mg/kg aralığındadır. Toprak örneklerinde ise sonuçlar 16,20 ile 68,03 mg/L aralığında değişmektedir. Bütün çalışmaların sonucu sorbitolün ekisinin olumlu yönde olduğunu ve sorbitolün Bor'un hafıza etkisini azalttığını gösteriyor. Sonuçlar fındık ve toprak örneklerinin Bor içeriği bakımından zengin olduğunu gösterir.
dc.description.abstract In this study, boron in hazelnut samples which were collected different areas of Sakarya was anaylsed. The hazelnut varieties of Delisava and Sivri from Ferizli and the varieties of Kara and Tombul from Sapanca Yanıkköy were collected. Furthermore anaylsis of Boron in soil samples collected from different depts at region where hazelnuts grown up was performed. Boron was analysed with ICP-OES using USN. Microwave digestion system was used to dissolved the hazelnut and soil samples. Memory effect is formed by reaction of Boron with the glass walls of aerosol chamber also condensing and desolvating tubes. Boron bind the glass wall therefore Boron signals decrease. Sorbitol was used to reduce memory effect of Boron. Optimization of appropriate percent of sorbitol and temperature of USN were was performed. Hazelnut and soil samples were analysed ın according to optimization results adding sorbitol. Varities of hazelnut results are between 9,45 and 17,28 mg/kg. Soil samples results are between 16,20 and 68,03 mg/L aralığındadır. All of these results are shown that sorbitol effect is possitive and it was observed that memory affect of boron was decreased with sorbitol. The results are shown that hazelnut varieties and soils have rich Boron content.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Fındık
dc.subject Bor
dc.title Mikrodalga parçalama ve ultrasonik nebülizasyon yardımıyla fındıkta Bor’un sorbitol eklenerek ICP-OES ile belirlenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Analitik Kimya Bilim Dalı
dc.contributor.author Tunca, Gülşah
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record