Açık Akademik Arşiv Sistemi

Siyasi iktidarların meşrulaşmasında sembollerin rolü

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Sami Şener
dc.date.accessioned 2021-03-11T08:42:38Z
dc.date.available 2021-03-11T08:42:38Z
dc.date.issued 1997
dc.identifier.citation Türkkahraman, Mimar. (1997). Siyasi iktidarların meşrulaşmasında sembollerin rolü. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77694
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmamız, yirminci asır Türkiye örneğinde sembollerin siyasal iktidarların meşrulaştırılmasındaki rolünü analiz eder. Metodolojik açıdan bu çalışma, Osmanlı, Cumhuriyet (1923-1944) Dengeleme (1945-1979) ve Gerilim ve Arayış (1980-1994) olmak üzere dört önemli ana dönem sınıflaması yapar. Önce her dönemin siyasal rejimlerinin yapılan ve politikaları değerlendirilmiştir. Daha sonra yerli ve yabana kaynakların ve özellikle de her dönemin önemli gazetelerinin verileri referans olarak kullanılarak, bu dönemlerdeki törensel ve sembolik yapılar analiz edilmiştir. Dönemler arası sembolik ve törensel yapılarda meydana gelen değişiklikler ortaya konulmuş ve bu değişiklikler, siyasal iktidarların semboller aracılığıyla meşruluk kazanma girişimleri olarak değerlendirilmiştir. Sembollerin siyasal iktidarların meşrulaşmasında önemli bir role sahip olduğu ve fakat onların sihirli bir karaktere sahip olmadığı belirtilmiştir. Sembollerin başarılı bir biçimde kullanılmasının (yerinde ve zamanında) siyasal liderlerin yetenekleriyle doğru orantılı olduğu vurgulanmış ve köklerini toplumun kendi öz tasavvurlarından (inançlarından) almayan sembollerin bir toplumsal barış ve konsensüs oluşturamayacağının altı çizilmiştir.
dc.description.abstract The Role of the Symbols in the Legitimation of Political Power Keywords: Symbol, Ritual, Ideology, Political Symbol, Personality Cult, Political Change, Legitimacy and Power. This study examines the role of symbols in the legitimation of power in the case of twentieth century Turkey. From the methodological point of view, the study categories mainly four important eras which are Ottoman, Republican (1923-1944), Affiliation (1945-1979) and Strain and Exploration (1980-1994) periods. Characterising the political natures and policies of each era generally, local and foreing sources, but particularly important newspapers of each era are used to analyse symbolic and ceremonial structure of the each period. Changes with in the symbolic and ceremonial structure from one period to another are shown clearly and Ibis changes are seen as an attempt of legitimation of political power through symbols by different political regimes (government). Not denying the role of symbols in the legitimation of power, it nevertheless points out that symbols do not have magic characters. Succesful use of symbols depend on the ability of political leaders and they need to symbolize the deep- rooted ideas of society. vin
dc.format.extent VIII, 231 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Siyaset
dc.subject Siyasi iktidar
dc.subject Sembol
dc.subject Sembolizm
dc.subject Siyasi sembolizm
dc.title Siyasi iktidarların meşrulaşmasında sembollerin rolü
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Türkkahraman, Mimar
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/