Açık Akademik Arşiv Sistemi

Milli mücadele döneminde Bilecik

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Haluk Selvi
dc.date.accessioned 2021-03-10T11:26:34Z
dc.date.available 2021-03-10T11:26:34Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.citation Bilgin, Taner. (2012). Milli mücadele döneminde Bilecik. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77566
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bilecik coğrafyası, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerden en önemlisi hiç şüphesiz 600 sene hüküm sürmüş olan Osmanlı Devletidir. Bölgenin bu özelliği dolayısıyla Osmanoğlu ailesi de Bilecik coğrafyasına ayrı bir önem vermiştir. Nitekim sancak olma özelliklerini taşımamasına rağmen Anadolu'nun bu küçük şehri II. Abdülhamit zamanında yapılan idari taksimat sonrasında Hüdavendigar vilayetine bağlı bir sancak konumuna getirilmiştir. Bununla birlikte bu coğrafya Anadolu'nun içlerine kadar ulaşan demiryoluna sahip olması nedeniyle de son derece stratejik bir öneme sahiptir. Coğrafyanın bu konumu Türk Milli Mücadele Dönemi boyunca da devam etmiş ve hem Yunanlıların hem de Türklerin hakimiyet mücadelesine sahne olmuştur. Bu süreçte meydana gelen birçok savaş Bilecik ve çevresinde gerçekleşmiştir.1919?1922 yılları arasında Yunanlılar tarafından üç kez işgal edilen Bilecik ve çevresi, bu işgaller süresince birçok tahribata uğramış ve bölgede bulunan Müslüman halk 10?24 Temmuz 1921 tarihinde Bilecik'in Yunanlılar tarafından son ve en uzun süreli işgali neticesinde tamamen Bilecik'i terk ederek Sakarya, Gölpazarı, Ankara gibi güvenli bölgelere hicret etmek zorunda kalmıştır. Bu işgal 4?6 Eylül 1922 tarihine kadar sürmüş ve bu süreçte Yunanlılar Anadolu'daki yerli Rum ve Ermenilerle beraber hareket ederek bölgede onarılması çok zor maddi ve manevi tahribat meydana getirmişlerdir. Nitekim Bilecik ve çevresinin işgalden kurtarılmasından sonra imar faaliyetlerine başlanmış ancak bu faaliyetler birçok nedenden ötürü Cumhuriyet sürecinde de uzunca bir dönem devam etmiştir.Anahtar Kelimeler: Bilecik, Ertuğrul, İnönü, Milli Mücadele, Hüdavendigar.
dc.description.abstract Bileck hosted many civilizations in the history. The most important of the civilizations, undoubtedly, is the Ottoman Empire with 600-year reign. Consequently, the house of Ottoman Empire attached great importance to Bilecik. However, Bilecik, a small city in Anatolia, became a Sanjak of Hudavendigar province during the reign of Abdulhamit II. The city had a great strategic importance thanks to having railways stretching through Anatolia. The strategic feature of the city was also important in the National Struggle and both Turks and Greeks struggled to have the control of the city during the period. As a result of this, many battles were held in and around Bilecik.The city was occupied three times between 1919-1922 by the Greeks, during which the city was seriously ruined and as a result of the last and the longest occupation by the Greeks between 10 and 24 July, 1921, the Muslims had to leave the city and emigrate to Sakarya, Golpazarı and Ankara, which were secure during those times. This occupation lasted until 4-6 September, 1922 and the Greeks, together with the Armenians and the Greeks in Anatolia, led to serious financial and emotional destruction, the restoration of which was almost impossible. In the period of the National Struggle, the city and its towns were saved from the occupation and the restoration of the city started as soon as possible. However, the restoration work lasted for a long time during the republic period due to many reasons.Keywords: Bilecik, Ertugrul, Inonu, National Struggle, Hudavendigar
dc.format.extent VII, 361 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Bilecik
dc.subject Ertuğrul
dc.subject İnönü
dc.subject Milli mücadele
dc.subject Hüdavendigar
dc.title Milli mücadele döneminde Bilecik
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Tarih Bilim Dalı
dc.contributor.author Bilgin, Taner
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/