Açık Akademik Arşiv Sistemi

Cumhuriyet dönemi kimlik inşası

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor H. Musa Taşdelen
dc.date.accessioned 2021-03-10T11:24:48Z
dc.date.available 2021-03-10T11:24:48Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Doğan, Kasım. (2010). Cumhuriyet dönemi kimlik inşası. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77347
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Kimlik, Milli Kimlik ve Türk Kimliği ile ilgili günümüze kadar oldukça fazla sayıda eserler verilmiştir. Bu konuların kapsamı çok geniştir. Ancak kimlik inşası, Cumhuriyet dönemi Türk Kimliğinin İnşası ve devam eden bu inşa sürecinin evreleri ile ilgili nispeten daha dar kapsamlı konulardaki çalışmalara pek de rastlamak mümkün değildir. Bu çalışma; -biz Türkler için çok fazla önemi olan ve büyük ölçüde bakir kalmış bir alandaki boşluğu tespit ederek, bu yönde çalışma yapacak olanlara ve bilgi sahibi olmak isteyenlere genel kapsamlı fikirler verebilecek bir eser olarak literatürde yerini almak- amacını taşımaktadır.Çalışmamız, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhuriyet Dönemi Kimlik İnşası'nın 1960 yılına kadar olan kısmını kapsamaktadır. Bu kapsamda; genel hatlarıyla kimliğimizin kökenlerine inilmekte ve bu temellerin üzerinde yepyeni bir kimlik inşasının nasıl ve ne şekilde gerçekleştirilmeye çalışıldığı incelenmektedir.Bu araştırmada `Dökümantasyon Metodu' kullanılmıştır.Cumhuriyet Dönemi Kimlik İnşası; köklü, güçlü, toplum üzerinde müessiriyeti yüksek kurumsal yapılanmalar ve örgütlenmelerin başarısı nispetinde gerçekleşebilmiş ve oturaklaşabilmiştir. Çalışma içerisinde anlatılan bahse konu kurumların kuruluşları, faaliyetleri, geçirdiği süreçler ve milletimiz üzerindeki etkileri bu varsayımı doğrular niteliktedir. Bu kurumlar vasıtasıyla belli başlı bir takım hedefler tutturulmuş, ancak 1960'a kadar kimlik oluşumu tam olarak tamamlanamamıştır. 1960 yılına kadar ele aldığımız Cumhuriyet Dönemi Kimlik İnşası devam eden bir süreç olup, bu süreci işlerken, sırasıyla şu kurumlara başlıklar halinde yer verilmiştir:Türk Ocakları, Halkevleri, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Köy Enstitüleri.
dc.description.abstract There has been numerous works done on the topic of identity, national identity, and Turkish Identity up to present day. It is a very diverse topic to study. The stages of development with identity and Turkish Identity in the Republican era and still ongoing devlopments are not as diversified or easily come acrossed in text. This study, which is of great importance to Turks and for most part not fully studied, needs to fill in some of the missing links. For people who want to research or gain information regarding our topic of Turkish Identity, our purpose is to give generally thorough ideas on this topic, so it has a place in literature texts.Our study encompasses the period of Republic Türkiye?s Identity Development in Republican era until 1960. While keeping in mind the general features of our roots, we study how and in what form a new identity can be built on our ancestral roots.This study has employed a `Documentary Method?.Identity Development in Republic Era has been settled and consolidated proportional to the success of deeply rooted, and strong, institutional systems and organizations which has influence on society. The establishment, activities and evolutions of foundations mentioned in this study and their affects on our society supports our hypothesis. Some of the aims have been met but developing identity has not been completed via these institutions until 1960. Identity Development in Republican Era which we approached the part until 1960 is an ongoing process and while explaining this period these institutions have been given a place in order as they appear:Türk Ocakları, Halkevleri, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu and Köy Enstitüleri.
dc.format.extent IV, 151 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Kimlik
dc.subject Kimlik inşası
dc.subject Türk kimliği
dc.title Cumhuriyet dönemi kimlik inşası
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Doğan, Kasım
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/