Açık Akademik Arşiv Sistemi

İkincil güçlerin büyük güçlere yönelik stratejileri ve İran’ın Rusya’ya yönelik stratejilerinin analizi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Emin Gürses
dc.date.accessioned 2021-03-09T08:10:21Z
dc.date.available 2021-03-09T08:10:21Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Atalay, Mustafa. (2017). İkincil güçlerin büyük güçlere yönelik stratejileri ve İran’ın Rusya’ya yönelik stratejilerinin analizi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77042
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Hegemonik İstikrar Teorisi ve benzeri teoriler, uluslararası sistemdeki güç ilişkilerini hiyerarşi kavramı üzerinden açıklamıştır. Bu kapsamda hiyerarşi piramidinin en tepesindeki ülke ile diğer ülkeler arasındaki ilişkilerin nasıl gelişeceğine dair argümanlar sunulmuş, ancak sıralamanın alt tarafındaki ülkelerin birbirleri ile ilişkileri yeterince kuramsallaştırılmamıştır. Bu tezde söz konusu kuramsal boşluğun doldurulmasına yönelik olarak "ikincil güçlerin kendinden askeri, ekonomik ve coğrafi olarak daha büyük ve kendisine kara ya da deniz sınırı olan ülkelere yönelik krizler esnasındaki stratejilerini nasıl belirlediği" sorunsallaştırılmıştır. Bu bağlamda stratejiyi belirleyen en önemli unsurun, iş birliği ve rekabet alanları ile şekillenen kimliksel kültür olabileceği önerilmiştir. Bu öneri ise, uluslararası ilişkiler literatüründe anlatılan dengeleme, tabi olma gibi stratejiler kullanılarak bir modele dönüştürülmüştür. Müteakiben, söz konusu strateji modeli, araştırma sorusunun çerçevesine uygun olarak seçilen ülkelerin ilişkileri değerlendirilerek test edilmiştir. Tezde ampirik alan, Türkiye ve İran'ın Rusya ile ilişkileri ve bu iki ülkenin Gürcistan Krizi, Suriye Krizi, Ukrayna Krizi esnasındaki Rusya'ya yönelik politikalarıdır. İki ülke ilişkilerinin kimliksel kültürü ile kriz esnasındaki ikincil gücün stratejileri arasındaki bağlantıya yönelik elde edilen bulgular ile tezin ana argümanı olan strateji modelinin işlevselliği açıklanmıştır. Nihai olarak; Türkiye-Rusya ve İran-Rusya ilişkileri üzerinde yapılan araştırma neticesinde, ikincil güçlerin kendinden ekonomik, askeri ve coğrafi olarak daha büyük ve kara ya da deniz sınırı olan ülkelere yönelik krizler esnasındaki stratejilerinin, ikincil güç ile büyük güç arasındaki tarihsel süreçte oluşan kimliksel kültürün etkisinde olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuç ise, önerilen strateji modelinin işlevselliğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Rusya, İran, Hiyerarşi, Gürcistan Krizi, Ukrayna Krizi, Suriye Krizi, Strateji Modeli
dc.description.abstract Hegemonic Stability Theory and similar theories explain power relations in international system by using the hierarchy concept. In this context, the arguments on how to develop the relations between countries on the top of the hierarchy and others were presented while lower countries relations have not been theorized adequately. In this dissertation, in order to fill the above-mentioned gap, "how secondary powers determine their strategies during the crisis towards countries that are militarily, economically, geographically greater and that have land order or sea border" was problematized. In this regard, it was argued that the most important concept to formulate a strategy is the identity culture that is shaped cooperativeness and competition areas. This argument was transformed into a model by using the strategies that are explained in international relations literature such as balancing, bandwagoning. Afterwards, aforementioned strategy model was tested by evaluating the relations of the countries that are selected in accordance with the frame of the research question. Empirical areas in this dissertation are Turkey and Iran's relations with Russia and these two countries' strategies towards Russia during Georgian Crisis, Syrian Crisis, and Ukranian Crisis. The functionality of strategy model which is main argument of the dissertation is explained with the findings obtained from the relation of identity culture of two countries and secondary powers' strategy during the crisis. In the end, as a result of the reseach on Turkey-Russia and Iran-Russia relations, It was came to the conclusion that secondary powers's strategies during the crisis towards countries that are economically, militarily, geographically greater and that have land border or sea border, is influenced by the identity culture that are formed during the historical process of the secondary power and great power. This conclusion demonstrated the functionality of the proposed strategy model. Keywords: Turkey, Russia, Iran, Hierarchy, Georgian Crisis, Ukrainan Crisis, Syrian Crisis, Strategy Model.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Kriz - Strateji analiz - Rusya - İran - Türkiye
dc.title İkincil güçlerin büyük güçlere yönelik stratejileri ve İran’ın Rusya’ya yönelik stratejilerinin analizi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı
dc.contributor.author Atalay, Mustafa
dc.contributor.author Atalay, Mustafa
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record