Açık Akademik Arşiv Sistemi

Suudi Arabistan’ın azınlık politikasında Şiiler’in yeri ve İran

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Ahmet Yeşil
dc.date.accessioned 2020-09-29T12:55:02Z
dc.date.available 2020-09-29T12:55:02Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Mirizada, Mirsajjad. (2016). Suudi Arabistan’ın azınlık politikasında Şiiler’in yeri ve İran. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/69327
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Suudi Arabistan'ın sosyal yapısı çoğunluk üzerinde kurulmaktadır. Krallığın sosyal yapısının çoğunluk çizgisi üzere oluşmasında Vehhabi inancından olan Suudilerin yanı sıra bu inancı paylaşmayan ve sayıları yaklaşık bir milyonu aşan Şiiler ( Caferi, İsmaili ve Zeydi), Hristiyanlar gibi dini azınlıklar ve dünyanın önemli petrol kaynaklarının bulunduğu Doğu Bölgesine çalışmak için gelen etnik azınlıklar da önemli rol oynamaktadırlar. Ancak tüm krallıkta yönetim tarafından benimsenen ve 18. asırda Abdülvehhab tarafından ortaya konan Vehhabiliğin hâkim olması, bu inancı paylaşmayan diğer dini ve etnik azınlıkların ister din ister çalışma isterse de sosyal hayatta çoğunlukla eşit haklara sahip olmasını engellemektedir. Anahtar Kelimeler: Suudi Arabistan' ın Azınlık Politikası, Suudi Arabistan' da Azınlıklar,Suudi Arabistan 'da Şiilik, İran İslam Devrimi ve Şiilik.
dc.description.abstract The social structure of Saudi Arabia based on majority. Wahhabi Saudis as well as religiouse minorities that include Shiias (Jaferi, Zeydi and Ismaili) and Christians which their numbers are over one million and ethnic minorities who had come to Saudi Arabia for working in Eastern Province which contains the largest oilfields of the world play an important role in the formation of social sturcture of Kingdom on majority line. However, dominance of Wehhabisim which was established by Abdulvehha over Kingdom which was supported by governance prevents other religious and ethics minorities to have same rights in religious as well as business and social life. Keywo�ds: �inority policy of Saudi Arabia, Minorities in Saudi Arabia, Shiism in Saudi Arabia, Iran Islamic Revulation and Shiism.
dc.format.extent V, 73 yaprak ; 30 cm.
dc.language tur
dc.language Türkçe
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Azınlık hakları
dc.subject Suudi Krallığının sosyal yapısı
dc.subject Suudi Arabistan - Şiiler - İran
dc.title Suudi Arabistan’ın azınlık politikasında Şiiler’in yeri ve İran
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü, Ortadoğu Çalışmaları Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Mirizada, Mirsajjad
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atıf 4.0 Uluslararası Except where otherwise noted, this item's license is described as Atıf 4.0 Uluslararası