Açık Akademik Arşiv Sistemi

Yemen'de Suudi arabistan- İran rekabeti (1990-2016)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Khiry Mohamed Omar
dc.date.accessioned 2020-09-29T12:54:58Z
dc.date.available 2020-09-29T12:54:58Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Qadri, Fahem. (2016). Yemen’de Suusi Arabistan-İran rekabeti (1990-2016). (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/69314
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Yemen'in stratejik öneme sahip konumu, yüzyıllar boyunca büyük güçlerin arzuladıkları bir yer olmasına yol açtı. 20. yüzyılın ikinci yarısında, özellikle İran İslam Devrimi'nin başarıya ulaşmasının ve Şah'ın devrilmesinin ardından, bölgedeki en büyük güçler olan Suudi Arabistan ve İran arasında bir rekabet kendisini gösterdi. Bu devletlerden her biri bölgede yayılma ve bir diğerinin nüfuzunu kırma çabasına girişti. Yine bu iki devlet arasındaki çatışma, rekabetin arasında kalan devletlerde vekalet savaşlarının patlak vermesine neden oldu. Aynı şekilde şu an Yemen'de yaşanan iç savaşın, Suudi Arabistan ve İran arasındaki çatışma ve rekabetin bir sonucu olduğu bilinmektedir. Yemen ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler tarihi noktalarda şekil almış ve ilişkilerin seyrine etki etmiştir. Bunlardan en önemlisi Suudi Arabistan ve Yemen arasında 1934'te yaşanan savaştır. Bu savaşın sonucunda iki ülke arasında sınır sorunları baş göstermiş, 2000 yılında bir sınır anlaşması imzalanana kadar da devam etmiştir. Yine söz konusu sorunlar 2004'ten 2016'ya kadar bölgeyi kasıp kavuran olaylara da yol açmış ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gidişatına etki etmiştir. Yemen ve İran arasında, İslam'dan önceki döneme kadar uzanan kadim ilişkiler vardır. Tarihte Yemen Kralı, Habeşlileri ülkesinden çıkarma konusunda Perslerden yardım istemiştir. Modern dönemde ise iki ülke arasındaki ilişkiler 1990'da Irak'ın Kuveyt'e saldırmasından fiili olarak başlamıştır. Nitekim ilişkiler 90'lı yıllarda birçok alanda büyük bir gelişme göstermiş, bunun yanında bölgede yaşanan gelişmelerin de bu ilişkiler üzerinde tesiri olmuştur. Anahtar Kelimeler: Yemen, Suudi Arabistan, İran.
dc.description.abstract Strategic location Yemen made it exposed to the ambitions of several world powers throughout the centuries. During the second half of the 20th century, in particular after the success of the Islamic revolution in Iran, following the fall of the Shah's rule, a rivalry emerged between the two biggest regional powers Saudi Arabia and Iran. Each country started expanding its domination in region while trying to reduce another's influence. This conflict caused the outbreak of proxy wars in countries where this rivalry had effect over. Also the civil war that is currently taking place in Yemen is the result of continuous conflict and rivalry between Saudi Arabia and Iran. The course of relations between Saudi Arabia and Yemen has been influenced by historical events. The most important one was the Saudi Arabia-Yemen war in 1934 which led to emergence of border issues between the two countries. These issues continued until the signing of the border agreement in 2000. They also caused events that stormed the region between 2004 and 2016, furthermore affected the bilateral relations. Yemen has historical relations with Iran, dating back to pre-Islamic period when Yemeni King invoked Persians to expel Abyssinians from Yemen. In the contemporary period, relations between the two countries started practically after Iraq's attack on Kuwait in 1990. Bilateral relations witnessed a major development during 90s in several areas and also the events that took place in the region had influence on the course of relations between the two countries. Keywords: Yemen, Saudi Arabia, İran.
dc.format.extent VII, 88 yaprak ; 30 cm.
dc.language ara
dc.language Arapça
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Yemen- Suudi Arabistan- İran
dc.subject Suudi Arabistan-İran reakbeti
dc.subject Arap Yarımadası
dc.title Yemen'de Suudi arabistan- İran rekabeti (1990-2016)
dc.title.alternative التنافس السعودي الإيراني في اليمن 1990-2016م
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü, Ortadoğu Çalışmaları Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Qadri, Fahem Mohammed Ali
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atıf 4.0 Uluslararası Except where otherwise noted, this item's license is described as Atıf 4.0 Uluslararası