Açık Akademik Arşiv Sistemi

The determinants, motives, and sociocultural impacts of Arab-aid to Subsaharan Africa

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Philipp O. Amour
dc.date.accessioned 2020-09-17T07:05:37Z
dc.date.available 2020-09-17T07:05:37Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Camara, Mohamed. (2018). The determinants, motives, and sociocultural impacts of Arab-aid to Subsaharan Africa;. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/69222
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Dış ve insani yardım literatiründe Arap yardımının belirleyici faktörleri ve sebepleri çok tartışmalı bir konu olmuştur. Bu tez, Arap yardımını geniş bir perspektifte incelemeyi amaçlamamaktadır. Fakat Sahra-Altı Afrika'da neyin Arap yardımına neden olduğunu ve hangi faktörlerin Arap yardımı bağışçılarını harekete geçirdiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu tez ayrıca bu destek ve insani yardımların yerel vatandaşların yaşamları üzerindeki sosyo-kültürel etkilerini de incelemektedir. Araştırmada belirtilen ana etkenler; İslam Birliği, Afro-Arap Dayanışması, Birleşmiş Milletler Toplantılarında Eşit Oylama Sistemi, İsrail ile Diplomatik İlişkiler vb. Araştırmada, Arap yardım kuruluşlarının insani hizmet verme yollarından birinin camiler inşa ederek ve SSA öğrecilerine yurtdışında okumaları için burs dağıtarak gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Bu öğrenciler daha sonra vaaz vermek ve çeşitli camileri yönetmek için kendi ülkelerine dönerler. Yerel nüfus genel olarak bu bursiyerlerin öğretilerine göre davranır ve hareket eder. Ezici çoğunluğa sahip sünni-maliki ve sufizm kardeşliğine dayanan müslüman SSA ülkeleri gerçeği bakımından, bu vaazların verilmesi mezhepsel bölünmeye, radikalleşmeye ve bunun sonucu olarak çatışmaya ve terörizme sebep olmuştur. Bu radikalleşme, yoksulluk, işsizlik, güvenlik eksikliği, kamu fonlarının yanlış yönetilmesi ve okuryazarlık oranının düşüklüğüyle birleştiğinde terörizme otomatik olarak kapı açacaktır. Bu araştırmada kullanılan ana kuramsal çerçeve sosyal yapısalcılıktır ve argümanları analiz etmek için hem birincil hem de ikincil veri kaynakları kullanılmıştır. Konu edinilen petrol üreticisi Arap ülkeleri; Abu Dabi, Kuveyt ve Suudi Arabistan'dır. Örnek olay çalışmalarındaki ülkeler sırasıyla Gine, Mali ve Senegal'dir. Sonuç olarak Arap yardımı bağışçılarının yardım sebeplerinden birinin SSA'da İran etkisini kırmak olduğunu ortaya koydu. Bazı örnek olay çalışmaları gösterdi ki bu yardım politikası başladığından bu yana çeşitli bölgesel çatışmalar meydana geldi. Ayrıca sonuçlar, sorunun üstesinden gelmek için analitik bir yaklaşımın alınmaması durumunda önemli miktarda gencin terörist ve radikalleşmiş gruplara katılmaya istekli olduğunu göstermektedir.
dc.description.abstract The determinants and motives of Arab-aid have been a very controversial and debatable topic in the literature of foreign aid and humanitarian assistance. This thesis does not intend to study the Arab-aid in a broad perspective, but to examine what determines Arab-aid giving and what factors motivate the Arab-aid donors in Sub-Saharan Africa. The thesis also study the socio-cultural impacts of this aid and humanitarian assistance on the lives of the local citizens. The main determinants mentioned in the study are; Islamic Unity, Afro-Arab Solidarity, Same Voting Pattern in the United Nations' meetings, and Diplomatic Relationship with Israel. It is stated in the study that one of the ways Arab-aid donors render humanitarian services is by building mosques and giving out scholarship to SSA students to study abroad. These students later return to their country of origin to preach and lead various mosques. The local population often behaves and acts according to the teachings of these scholars. With regards to the fact that most SSA predominantly Muslim countries belong to the Sunni-Maliki and Sufism brotherhood, this preaching has led to sectarian division, radicalization and the end result of this is conflict and terrorism. This radicalization coupled with poverty, unemployment, lack of security, mismanagement of public funds, and illiteracy will automatically open door to terrorism. The main theoretical framework used in this study is social constructivism and both primary and secondary data sources were used to analyze the arguments. The Arab oil producing countries that are mentioned are Abu Dhabi, Kuwait and Saudi Arabia. The countries in the case studies are Guinea, Mali and Senegal respectively. The end result proved one of our motives of Arab-aid donors, which is; to reduce the influence of Iran in SSA. Some case studies showed that several religious conflicts have happened since this aid giving policy started. The end result also shows that a significant amount of youths are willing to join terrorist and radicalized groups if an analytical approach is not taken to tackle the problem.
dc.format.extent XII, 98 yaprak : harita, grafik, tablo ; 30 cm.
dc.language İngilizce
dc.language.iso eng
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Arap-Yardımı
dc.subject Sahra-Altı Afrika
dc.subject Belirleyici
dc.subject Radikalleşme
dc.subject Bölgesel Çatışmalar
dc.title The determinants, motives, and sociocultural impacts of Arab-aid to Subsaharan Africa
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü, Ortadoğu Çalışmaları Anabilim Dalı, Ortadoğu Çalışmaları Bilim Dalı
dc.contributor.author Camara, Mohamed
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atıf 4.0 Uluslararası Except where otherwise noted, this item's license is described as Atıf 4.0 Uluslararası