Açık Akademik Arşiv Sistemi

Hacimden değere : değer temelli sağlık hizmeti

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Selma Altındiş
dc.date.accessioned 2020-09-14T12:21:48Z
dc.date.available 2020-09-14T12:21:48Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Ergin, Aysun. (2019). Hacimden değere : değer temelli sağlık hizmeti. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/69159
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Günümüzde birçok ülke, sağlık hizmetleri maliyetlerinin artması, yaşlanan nüfus ve kaynakların kıtlığı gibi nedenlerden dolayı yüksek kalite ve maliyet verimliliği sağlamak için sağlık hizmetlerini nasıl yönlendireceğini araştırmaktadır. Gerek bu araştırmalar gerekse de artan maliyet ve kalite baskısı, sağlık hizmetleri sunumunu uzun süredir devam eden hacme dayalı sağlık modellerinden "değer temelli sağlık hizmeti" modellerine yönlendirmektedir. Çünkü değer temelli sağlık hizmetleri, hastaların daha uygun maliyetle, koordineli, uygun ve etkili bir bakımı alabileceği, bireylerin ve toplumların sağlığını iyileştirebileceği bir bakım deneyimi sunmaktadır. Bu anlamda birinci amaç, sağlık hizmetlerine sağlayabileceği potansiyel kazanımların teorik olarak ortaya konulmasıdır. Dolayısıyla literatürde yeni bir bakış açısı ve yaklaşım olan değer temelli sağlık hizmetinin tanımlanarak açıklanması, bu konuda kuramsal bir çerçeve oluşturulması hedeflenmiştir. Ayrıca bu tez ile daha önce üst düzey sağlık yöneticiliği yapmış veya halen yapmaya devam eden sağlık yöneticilerinin, değer temelli sağlık hizmetlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda katılımcıların özgeçmişleri ve sahip oldukları unvanlar itibari ile kimliklerinin ortaya çıkmaması için çalışmanın yapıldığı ilin ismi gizli tutulmuştur. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada, belirlenen ilin merkezinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme ve ölçüt örnekleme yöntemi ile ulaşılan 7 üst düzey yönetici ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ilgili literatür taranarak araştırmacı tarafından oluşturulan görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, hasta sağlığına zarar vermeden maliyetlerin azaltılarak daha kaliteli ve verimli sağlık hizmeti sunulmasının gerekli olduğu, bunun da değer temelli sağlık hizmetli ile sağlanabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Hasta, sağlık personeli ve kurum açısından değerin arttırılması ve değer temelli sağlık hizmetlerinin bileşenleri olan liderlik ve teknoloji ile bakımın desteklenmesinin önemi vurgulanmıştır. Yeterli fiziksel koşullara sahip, katılımcı, ölçülebilir ve denetlenebilir bir sistemin yapılandırılması ile değer temelli sağlık hizmetlerinin sunumunun mümkün olabileceği ulaşılan diğer bir sonuçtur. Ayrıca eğitim ile nitelikli personele sahip olunması, doğru yatırımların yapılması ve gereksiz hizmetlerin azaltılmasına ilişkin yapılacak düzenlemeler ile değer temelli sağlık hizmeti sunumuna dönüşüm sağlanabileceği ve sağlık sisteminin bu geçiş için hazır olduğu, katılımcı çoğunluğu ile elde edilen diğer bir sonuçtur.
dc.description.abstract Nowadays, many countries are now investigating how health care costs can be directed to ensure high quality and cost efficiency due to increased health care costs, aging populations and scarcity of resources. Both these researches and the increasing cost and quality pressure lead the delivery of health services to, value-based healthcare models of long-standing volume-based health models. Because value-based healthcare provides a care experience where patients can receive more cost-effective, coordinated, appropriate and effective care, and improve the health of individuals and communities. In this sense, the first aim is to put forth the theoretical gains that can be provided to health services. Therefore, it is aimed to define and explain the value-based health service which has a new perspective in the literature, and to form a theoretical framework on this subject. In addition, this thesis aims to examine the opinions of the health managers who have previously made a high level health management or who are still doing this, on the value-based health care. In accordance with this purpose the name of the province where the study was conducted was kept confidential in order to ensure that the identities and titles of the participants were not understood. In the study using qualitative research method, in the center of the identified province, interviews were conducted with 7 senior managers who were reached through convenience sampling and criterion sampling methods. In this study, the related literature was searched and the interview form created by the researcher was used. As a result of the study, it was concluded that the costs should be reduced by providing better quality and efficient health services without harming the health of the patient and this could be achieved by value-based healthcare. The importance of increasing the value in terms of patient, health personnel and institution and supporting the maintenance with leadership and technology which are the components of value-based healthcare were emphasized. Another result is the provision of value-based healthcare through the establishment of a participatory and measurable and auditable system and ensuring adequate physical conditions. In addition, another result obtained by the majority of the participants is that the health system is ready for this transition and that it can be transformed into value-based healthcare through arrangements to be made with qualified personnel, and reducing unnecessary services.
dc.format.extent VIII, 144 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.title Hacimden değere : değer temelli sağlık hizmeti
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı, Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
dc.contributor.author Ergin, Aysun
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atıf 4.0 Uluslararası Except where otherwise noted, this item's license is described as Atıf 4.0 Uluslararası