Açık Akademik Arşiv Sistemi

Haiti'de sağlık hizmetlerinde kalite temelinde bilgi yönetimi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Selma Altındiş
dc.date.accessioned 2020-09-14T12:21:36Z
dc.date.available 2020-09-14T12:21:36Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Fleurıssaınt, Eslyne Jane. (2018). Haiti'de sağlık hizmetlerinde kalite temelinde bilgi yönetimi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/69118
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract İnsan hayatını doğrudan etkileyebilmesi sebebiyle sağlık hizmetlerinin kaliteli sunulması oldukça önemlidir. Bilgi yönetimi, sağlık hizmetlerinin sunum kalitesinin arttırılması ve etkili bir şekilde sunulmasında temel araçlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bilgi yönetimi genellikle bilgilerin toplanmasını, korunmasını, paylaşılmasını ve kullanılmasını içerir. Bu süreçlerin gerçekleştirilmesinde ise bilgi teknolojisinden yararlanır. Haiti gibi gelişmekte olan bir ülkede sağlık hizmetlerinin sunumunda önemli yeri olan sağlık çalışanlarının bilgi yönetim süreçleri ve bilgi teknolojileri kullanımının yararları konusundaki algılarını belirlemenin bu konuda oluşturulacak alt yapı ve sistemler açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Bu amaçla çalışmada Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'nin batı bölgesinde görev alan hemşire ve doktorların bilgi yönetimi süreçleri ve hastane bilgi sistemlerinin kullanımının faydaları konusundaki algıları belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca çalışmada katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine göre, bilgi yönetimi süreçleri algı düzeyleri ve hastane bilgi sistemlerinin kullanımının faydaları konusundaki algılarında farklılık olup olmadığı da incelenmektedir. Çalışmada veri toplama aracı olarak ilgili literatürden yararlanılarak oluşturulan bir anket formu kullanılmıştır. Çalışma 5 Nisan 2018 ve 20 Mayıs 2018 tarihleri arasında Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'nin batı bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, bağımsız örneklerde t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Analizler %95 güven aralığında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, bilgi yönetimi süreci boyutlarından bilginin yaratılması, depolanması, paylaşılması ve kullanılması ile hastane bilgi sistemlerinin kullanımının faydaları arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur. Hem bilgi yönetimi süreçlerine ilişkin algı düzeyleri hem de hastane bilgi sistemlerinin kullanımının faydalarına ilişkin algı düzeylerinin genel olarak olumlu olduğu görülmektedir. Sonuç olarak Haiti'nin gelişmekte olan bir ülke olduğu göz önüne alınarak bilgi yönetimi ile ilgili bir ulusal strateji oluşturulmalıdır. Sağlık kurumları ise bilgi yönetimi süreçleri ve bilgi sistemleri kullanımı konusunda uygun alt yapı ve sistem oluştururarak sağlık çalışanlarına bu konuda gerekli desteği vermelidir
dc.description.abstract Improving quality in management and other processes has always been a permanent concern for institutions and people. This has been reflected in the dynamism and the rapid evolution of the concept of quality. And health institutions are not an exception to it: they are one of the most important areas of the application of the concept of quality. It is in the interest of managers at various levels of the health system to consider the different parameters of quality to provide better health care. Indeed, health services are multidisciplinary and can be positively influenced by better knowlwedge management. Therefore, the notion of quality in knowledge management at the hospital is essential. Knowledge management generally includes the collection, safeguarding, sharing and use of information. It often interferes with communication and technological tools that can generate considerable benefits. These benefits include reducing the cost of care and waiting times, or facilitating decision-making, which is especially paramount for developing countries like Haiti. It is therefore necessary that a good coordination and application of the concept of quality takes place in order to facilitate an effective management of knowlwdgwein the health sector and consequently a better management of time and a reduction of errors at all levels. In this perspective, this thesis aims to analyze the perception of healthcare professionals about the processes of in knowledge management and the different advantages of using hospital information systems as a tool of improvement of the quality of health services in Haiti. To achieve this goal, a Likert questionnaire was administered to 295 people in 3 large hospitals in Port-au-Prince, the capital of Haiti. The SPSS 22 software was used to perform correlations, regressions, t-test, and Anova analyzes on the collected data. The results revealed that the relationship between health information management processes and the benefits of using hospital information systems is weak. On the other hand, the findings confirm that the benefits of the information system usage significantly vary according to health professionals'socio-demographic characteristics. Similarly, important differences are noticed regarding the management processes according to the nurses and doctors' socio-demographic characteristics in Haiti. Based on the results and the literature review, appropriate recommendations are made.
dc.format.extent VII, 83 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Bilgi yönetimi
dc.subject Kalite
dc.subject Hastane Bilgi Sistemi
dc.subject Haiti
dc.title Haiti'de sağlık hizmetlerinde kalite temelinde bilgi yönetimi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı
dc.contributor.author Fleurıssaınt, Eslyne Jane
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atıf 4.0 Uluslararası Except where otherwise noted, this item's license is described as Atıf 4.0 Uluslararası