Açık Akademik Arşiv Sistemi

İşletmelerin haksız rekabet oluşturan eylemleri: Yargıtay’ın2012-2018 yılları arasındaki kararları üzerinden bir analiz

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Mustafa Yasan
dc.date.accessioned 2020-09-14T12:21:33Z
dc.date.available 2020-09-14T12:21:33Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Gönenç, Ramazan. (2019). İşletmelerin haksız rekabet oluşturan eylemleri: Yargıtay’ın2012-2018 yılları arasındaki kararları üzerinden bir analiz. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/69105
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu yüksek lisans tezi, Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2012 yılından sonra haksız rekabete ilişkin yapılan değişiklikleri ve Yargıtay tarafından incelenen ve karara bağlanan dava dosyalarına ilişkin bir araştırmayı kapsamaktadır. Haksız rekabete ilişkin hükümlerin incelenmesini, haksız rekabetin tanımını, unsurlarını ve mukayeseli hukuktaki yerini; haksız rekabet hallerinin düzenlendiği kanun maddesini ve Türk hukuk sistemi içerisindeki önemini vurgulamak üzere çeşitli açılardan inceleme konusu yapılmıştır. Bu sayede haksız rekabet eylemi neticesinde oluşan hukuki ve cezai sorumluluk noktalarına da değinilmiştir. TTK ve TBK eski ve yeni hallerindeki değişiklikleri, haksız rekabet eylemleri ile ilgili uygulamada beraber kullanılan özel nitelikteki düzenlemeler de ayrıca incelenmiştir. Çalışmamız iki bölümden meydana gelmiştir. İlk bölümde, haksız rekabet ile alakalı literatür taraması yapılmış; haksız rekabetin tanımı, unsurları ve ulusal ve uluslararası düzenlemelerde geçen karşılaştırmalı haksız rekabet eylemlerine ve haksız rekabet neticesinde hukuki ve cezai sorumluluğa değinilmiştir. İkinci kısımda Yargıtay dava dosyalarının içerik analizi ile incelenmesi ve uygulama boyutu ele alınmıştır. Yargıtay'ın incelediği dava dosyalarında haksız rekabete ilişkin durumlarda ne şekilde bir hüküm tesis ettiğini, kararlarda ağırlıklı olarak hangi noktalara vurgu yapıldığına ve Yargıtay'a intikal eden dava dosyaları üzerinden bir analiz yapılmış, çıkarımlar oluşturulmuştur. İncelenen dosyalarda Yargıtay'ın karar verirken; yönlendirici niteliği itibariyle piyasaları korunmayı öncelikli saydığı görülmüştür. Bir başka deyişle hangi sektörlerde yoğun olarak haksız rekabet yaşanmışsa sektörün durumunu göz önüne alarak hüküm tesis etmiştir. Ayrıca tarafların istemleri ile ilgili hususları, Yargıtay ve 1.derece mahkemelerin haksız rekabet hallerine ilişkin yapacakları araştırmaların da önemli olduğuna vurgu yapılmıştır.
dc.description.abstract This master's thesis covers the changes to unfair competition after the ıst July 2012 when the Turkish Commercial Code came into force and a study on the case files examined and decided by the Court of Cassation. The examination of the provisions regarding unfair competition; its place in comparative law and its importance in the Turkish legal system have been examined in various aspects. Legal and penal responsibility points arising as a result of unfair competition action and the definition of the unfair competition; the elements of the law and the unfair competition are discussed. The regulations of the Turkish Commercial Code and the Turkish Commercial Code (TCC) and turkish debt (TDL) law, as well as the amendments to the new and new provisions have been examined separately. Our study consisted of two parts. In the first part, a literature review related to unfair competition was made: The definition of the unfair competition, its elements and the comparative unfair competition activities in national and international regulations and the legal and criminal responsibility as a result of unfair competition are mentioned. In the second part, examining the case files of the Supreme Court of Appeals and the application dimension are discussed. In the case files examined by the Court of Cassation, an analysis was made on the cases in which unfair competition was established, what points were emphasized in the decisions, and the cases filed to the Court of Cassation. When deciding on the Supreme Court in the files examined; It was noted seen that the protection of markets as a priority is considered a priority. In other words, it has established a provision by considering the situation of the sector if unfair competition is experienced intensively in the sectors. The Supreme Court of Appeals also emphasized the importance of the investigations concerning the parties' requests and the unfair competition.
dc.format.extent IX, 101 yaparak : grafik, şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Haksız rekabet
dc.subject Yargıtay Daire karaları
dc.subject Ticaret hukuku
dc.subject İşletme Hukuku
dc.title İşletmelerin haksız rekabet oluşturan eylemleri: Yargıtay’ın2012-2018 yılları arasındaki kararları üzerinden bir analiz
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
dc.contributor.author Gönenç, Ramazan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atıf 4.0 Uluslararası Except where otherwise noted, this item's license is described as Atıf 4.0 Uluslararası