Açık Akademik Arşiv Sistemi

Örgütsel adaletsizlik ve sessizlik ilişkisinde örgütsel sinizmin aracılık rolü

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Hasan Tutar
dc.date.accessioned 2020-09-03T12:18:52Z
dc.date.available 2020-09-03T12:18:52Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Köse, Semra. (2018). Örgütsel adaletsizlik ve sessizlik ilişkisinde örgütsel sinizmin aracılık rolü. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/68464
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Örgütsel adaletsizlik, ortaya çıkardığı sonuçlar ve çalışan davranışları üzerindeki etkileri sebebiyle alan yazınındaki önemli kavramlardan biridir. Örgütsel adaletsizlik gibi sessizlik ve örgütsel sinizm örgütlere olan olumsuz etkileri ile dikkat çekmektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı örgütsel adaletsizlik, sessizlik ve örgütsel sinizm arasındaki ilişkileri kuramsal ve amprik olarak araştırmak, örgütsel sinizmin örgütsel adaletsizlik ve sessizlik ilişkisinde aracı rolünün olup olmadığını ortay koymaktır. Çalışma dört bölüm olarak tasarlanmıştır. İlk üç bölümde kavramlara dair kuramsal bilgiler verilerek, tarihsel süreçteki gelişimi, örgütler ve çalışanlar üzerindeki etkileri ile diğer kavramlarla olan ilişkisine yer verilmiştir. Dördüncü bölüm uygulamaya ait bilgileri, kullanılan ölçüm araçları, yöntemi, elde edilen bulguları ve yorumları kapsamaktadır. Araştırma ile ilgili veriler Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu hastanelerinde görevli sağlık personelinden yüz yüze anket yöntemi ile elde edilmiş ve 535 sağlık personelinin çalışmaya katılımı sağlanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS,Hayes Process eklentisi ve AMOS paket programlarından faydalanılmıştır. Veri setine t testi ve ANOVA analizi, koresasyon, doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Ardında yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak SPSS AMOS programı aracılığı ile hipotezler test edilmiştir. Son olarak SPSS Hayes Precess mikrosu kullanılarak örgütsel adaletsizlik ve sessizlik ilişkisinde örgütsel sinizmin aracılık rolü incelenmiştir. Araştırma kapsamında oluşturulan hipotez test sonuçları, sağlık personelinin örgütsel adaletsizlik algıları ile örgütse sessizlikleri arasında pozitif bir ilişkinin olduğu ayrıca örgütsel adaletsizliğin dağıtım adaletsizliği boyutunun örgütsel sessizlik ile ilişki düzeyinin diğer boyutlara göre anlamlı şekilde farklı olduğunu, demografik veriler düzeyinde yapılan değerlendirme örgütsel adaletsizliğin cinsiyet, medeni durum, mesleki tecrübe ve aylık kazanç değişkenleri bakımından farklılaştığını ortaya koymaktadır. Ayrıca örgütsel sinizmin örgütsel adaletsizlik ve sessizlik ilişkisinde aracı bir rolün varlığı çalışma kapsamında elde edilen bir diğer önemli sonuçtur.
dc.description.abstract Organizational injustice is one of the important concepts in the field of literature due to its implications and its effects on employee behavior. Silence and organizational cynicism, as well as organizational injustice, draws attention to their negative effects on organizations. In this context, the aim of the study is to investigate the relationship between organizational injustice, silence, and organizational cynicism both theoretically and empirically, and to determine whether organizational cynicism has an intermediary role in the relationship between organizational injustice and silence. In this context, the study was designed as four departments. In the first three chapters, theoretical information about the concepts is given and the relationship between the historical development, the effects on organizations and employees and the relationship with other concepts are given. The fourth part covers the information about the application, the tools used, the method, the findings, and comments. Data related to the research were obtained by face to face survey method from health personnel working in public hospitals of the Ministry of Health and 535 health personnel were included in the study. SPSS, Hayes Process plug-in and AMOS package programs were used in the analysis of the data. t-test and ANOVA analysis, correlation, confirmatory factor analysis were applied to the data set. Then, hypotheses were tested by SPSS AMOS program by using structural equation modeling. Finally, using SPSS Hayes Precess microcirculation, organizational cynicism mediates the role of organizational cynicism in the relationship between organizational injustice and silence. The fact that demographic data level differed in terms of gender, marital status, occupational experience, and monthly gain variables. In addition, the existence of a mediatör role in the relationship between organizational cynicism and organizational injustice and silence is another important result. As a result of testing hypotheses created within the scope of the study, there is a positive correlation between perceptions of organizational injustice and silence of health personnel, and also the fact that the level of distribution injustice of organizational injustice is higher than the other dimensions. It was determined that organizational injustice was affected by the age, gender, and monthly earnings variable. In addition, the existence of an intermediary role in the relationship between organizational cynicism and organizational injustice and silence.
dc.format.extent X, 228, yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language.iso Türkçe
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Örgütsel Adalet
dc.subject Örgütsel Adaletsizlik
dc.subject Sessizlik
dc.subject Örgütsel Sessizlik
dc.title Örgütsel adaletsizlik ve sessizlik ilişkisinde örgütsel sinizmin aracılık rolü
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Sakarya
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
dc.contributor.author Köse, Semra
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record