Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türkçe, Hintçe ve Urducadaki ortak deyimler = Common idioms between Turkish, Hindi and Urdu Yazar:GAOHAR IMAM

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Bahri Kuş
dc.date.accessioned 2023-06-19T11:42:42Z
dc.date.available 2023-06-19T11:42:42Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation İmam, Gaohar. (2023). Türkçe, Hintçe ve Urducadaki ortak deyimler = Common idioms between Turkish, Hindi and Urdu Yazar:GAOHAR IMAM. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/100851
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Deyimler ve atasözleri, bir toplumun hayata bakış açısı ve deneyimlerinden beslenerek ortaya çıkan özel kullanılışlardır. İçinden çıktığı toplumun özelliklerini barındıran bu unsurlar kültürden kültüre farklılık gösterirler. Bünyelerinde çok çeşitli halk kültürüne dair malzemesini de barındıran deyimler çeşitli alanların çalışma konusu olagelmişlerdir. Az sözle çok şeyi ifade edebilme özelliğine sahip olan deyimlerin kısa ve özlü anlatım imkânları sayesinde bu unsurların günlük yaşantıdan edebî eserlere kadar kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmada Türkçe, Hintçe ve Urducada ortak olarak kullanılan deyimler incelenmiştir. Bu amaca matuf olarak Türk Dili Kurumunun genel ağ sayfasında yer alan deyimler taranmıştır. Hintçe ve Urducada karşılığı olan deyimler bir araya getirilmiş ve mukayese edilmiştir. Türkçe, Hintçe ve Urduca'da ortak olarak kullanılan 95 deyim deyim tespit edilmiştir. Bu ortaklığın alt yapısında hem Türk ve Hint kültürlerinin tarihsel ilişkisi hem de daha evrensel bir bakış açısıyla çeşitli deneyimlerin farklı kültürlerde aynı ifadelerle karşılanabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
dc.description.abstract Idioms and proverbs are special usages that emerge from a society's perspective and experiences. These elements, which contain the characteristics of the society they came from, differ from culture to culture. Idioms, which also contain a wide variety of folklore materials, have been the subject of study in various fields. It is seen that these elements are used from daily life to literary works thanks to the short and concise expression possibilities of idioms, which have the ability to express a lot with few words. In this study, common idioms in Turkish, Hindi and Urdu were examined. For this purpose, the idioms on the general web page of the Turkish Language Institution were scanned. Idioms with equivalents in Hindi and Urdu were brought together and compared. 95 idioms and idioms that are commonly used in Turkish, Hindi and Urdu have been identified. In the background of this partnership, it has been concluded that various experiences can be met with the same expressions in different cultures, with both the historical relationship of Turkish and Indian cultures and a more universal perspective.
dc.format.extent vii, 61 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Deyim,
dc.subject Hintçe,
dc.subject Urduca,
dc.subject Türkçe,
dc.title Türkçe, Hintçe ve Urducadaki ortak deyimler = Common idioms between Turkish, Hindi and Urdu Yazar:GAOHAR IMAM
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı,
dc.contributor.author İmam, Gaohar
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/