Açık Akademik Arşiv Sistemi

Süt sektörü potansiyel su ihtiyacı ve ayak izinin araştırılması = Researching the milk industry potential water need and footprint

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Ahmet Çelebi
dc.date.accessioned 2022-12-14T14:09:43Z
dc.date.available 2022-12-14T14:09:43Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Durmuş, Sevde Tuğba. (2021). Süt sektörü potansiyel su ihtiyacı ve ayak izinin araştırılması = Researching the milk industry potential water need and footprint. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/98849
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Su insan yaşamı ve ekosistem için en değerli bileşenlerden biridir. Yaşamın kaynağıdır. Gelişen dünyamızda her doğal kaynak gibi suyumuzda günden güne niceliksel ve niteliksel olarak azalmaktadır. Su, en iyi ve öncelikli yönetilmesi gereken konu haline gelmektedir. Su ayak izi su yönetimi alanında son yıllarda ilgi odağı olan su kaynaklarımız açısından önemli bir yöntem olmuştur. Bu tez çalışmasında Sakarya ili çevresinde bir süt üretim tesisinin bütüncül olarak su ihtiyacı ve su ayak izi araştırılmıştır. Su ayak izi hesaplanırken yaşam döngüsü değerlendirilmesi ve su ayak izi standartları göz önünde bulundurulmuştur. İncelenen süt üretim çiftliğinde ana başlıklarda hayvanların içtikleri içme suyu, çiftlikte kullanılan servis suyu ve yem olarak tüketilen bitkilerin yetiştirilmesinde gerekli olan su miktarları hesaplanmıştır. Her aşamada harcanan, gerekli su miktarları belirlenmiştir. Yem bitkileri için yöresel standartları dikkate alan yazılım kullanılmıştır. Dünyanın farklı yerlerinde bu alanda yapılan çalışmalarla karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Süt üretim çiftliğinin su ayak izi 1176060 m3/yıl olarak hesaplanmıştır. Yıllık ortalama üretilen süt miktarı göz önüne alındığında da 1 lt süt üretimi için 1077 m3 su kullanıldığı bulunmuştur. Anahtar kelimeler: Su ayak izi, sürdürülebilirlik, sanal su, organik süt
dc.description.abstract Water is one of the plants for growing humans and plants. The reward for life. Developing world, like its natural resource, sunbathing from our water is quantitatively and qualitatively valid for us. Water can become the best and first thing to be taken care of. Water trail water management has been an approach that is our focus of attention, which is the subject of education. In this thesis, the production of water as a whole in a factory in Sakarya province. and traces of water were investigated. When estimating the water footprint, its assessment and water footprint were reviewed. In the examined production farm, the main headings were the drinking water they drink, the water used in the farm and the amount of water required for their cultivation, which is consumed as feed. The amount of water required for each spent. For the bait, field software suitable for local use was used. It has been compared and evaluated with studies in this field in different parts of the world. The water footprint of the dairy farm was calculated as 1176060 m3/year. The annual average consumption amount will disappear and 1077 m3 of water will be taken for 1 liter milk production. Keywords: Water footprint, sustainability, virtual water, organic milk
dc.format.extent viii, 44 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Su ayak izi,
dc.subject sürdürülebilirlik,
dc.subject sanal su,
dc.subject organik süt,
dc.subject Water footprint,
dc.subject sustainability,
dc.title Süt sektörü potansiyel su ihtiyacı ve ayak izinin araştırılması = Researching the milk industry potential water need and footprint
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Durmuş, Sevde Tuğba
dc.relation.publicationcategory Yüksek Lisans


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/