Su insan yaşamı ve ekosistem için en değerli bileşenlerden biridir. Yaşamın kaynağıdır. Gelişen dünyamızda her doğal kaynak gibi suyumuzda günden güne niceliksel ve niteliksel olarak azalmaktadır. Su, en iyi ve öncelikli yönetilmesi gereken konu haline gelmektedir. Su ayak izi su yönetimi alanında son yıllarda ilgi odağı olan su kaynaklarımız açısından önemli bir yöntem olmuştur. Bu tez çalışmasında Sakarya ili çevresinde bir süt üretim tesisinin bütüncül olarak su ihtiyacı ve su ayak izi araştırılmıştır. Su ayak izi hesaplanırken yaşam döngüsü değerlendirilmesi ve su ayak izi standartları göz önünde bulundurulmuştur. İncelenen süt üretim çiftliğinde ana başlıklarda hayvanların içtikleri içme suyu, çiftlikte kullanılan servis suyu ve yem olarak tüketilen bitkilerin yetiştirilmesinde gerekli olan su miktarları hesaplanmıştır. Her aşamada harcanan, gerekli su miktarları belirlenmiştir. Yem bitkileri için yöresel standartları dikkate alan yazılım kullanılmıştır. Dünyanın farklı yerlerinde bu alanda yapılan çalışmalarla karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Süt üretim çiftliğinin su ayak izi 1176060 m3/yıl olarak hesaplanmıştır. Yıllık ortalama üretilen süt miktarı göz önüne alındığında da 1 lt süt üretimi için 1077 m3 su kullanıldığı bulunmuştur. Anahtar kelimeler: Su ayak izi, sürdürülebilirlik, sanal su, organik süt
Water is one of the plants for growing humans and plants. The reward for life. Developing world, like its natural resource, sunbathing from our water is quantitatively and qualitatively valid for us. Water can become the best and first thing to be taken care of. Water trail water management has been an approach that is our focus of attention, which is the subject of education. In this thesis, the production of water as a whole in a factory in Sakarya province. and traces of water were investigated. When estimating the water footprint, its assessment and water footprint were reviewed. In the examined production farm, the main headings were the drinking water they drink, the water used in the farm and the amount of water required for their cultivation, which is consumed as feed. The amount of water required for each spent. For the bait, field software suitable for local use was used. It has been compared and evaluated with studies in this field in different parts of the world. The water footprint of the dairy farm was calculated as 1176060 m3/year. The annual average consumption amount will disappear and 1077 m3 of water will be taken for 1 liter milk production. Keywords: Water footprint, sustainability, virtual water, organic milk