Açık Akademik Arşiv Sistemi

Hinduizm'de evlilik ritüeli = Marriage ritual in hinduism

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Muhammed Ali Bağır
dc.date.accessioned 2022-12-14T13:10:43Z
dc.date.available 2022-12-14T13:10:43Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Deniz, Şeyma Nur. (2021). Hinduizm'de evlilik ritüeli = Marriage ritual in hinduism. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/98685
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Yaşam döngüsü ritüellerinden biri olan evlilik, bir kadın ile bir erkek arasında yasal ve sosyal olarak onaylanmış bir birlikteliktir. Hinduizm'de evlilik müessesesi yaşam döngüsü ritüellerinin en önemlisidir ve kendine has ritüellerle uygulanmaktadır. Hindu geleneğinde evlilik, soyun sağlıklı bir şekilde devam etmesine vesiledir. Hinduizm'in kutsal metinlerinde evliliğin önemli bir vazife olduğu belirtilmektedir. Hinduizm'de evlilik belirli bir sırayla yapılması gereken ve birkaç unsur içeren karma bir ayinden oluşmaktadır. Hindu geleneğinde evlenme vazifesini yerine getiren kimsenin önemli sorumluluklar üstlendiği ancak evlilik hayatı olmayan kimselerin ise yarım olduğu kabul edilmektedir. Evlilik erkekler için dini bir görevdir ve evliliğin bir erkeği tamamladığına inanılmaktadır. Bu açıdan evlilik erkek için ideal Hindu hayatının dört evresinden ikincisi olan aile hayatı evresine geçiştir. Kadın içinse evlilik, bir nevi dine giriş töreni olarak görülmektedir. Evlenen kadın erkeğin yarısıdır ve kocasına sadakati nispetiyle bir birey olarak kabul edilir. Ayrıca, Hindu tarihinde var olan sati uygulamasıyla, kadın ölen kocasının cenaze ateşinde yakılır ve böylece ona sadakatini göstermiş olur. Hinduizm'in kutsal metinlerinde yer alan ifadeler kadının toplumdaki statüsünün şekillenmesinde etkili olmuştur. Ayrıca Hinduizm'de evlilikte kast denkliği önemsenmekte ve evlenecek çiftlerin aynı kast statüsüne sahip olması gerektiği belirtilmektedir. Dinî metinlerde eşit kastlar arasında gerçekleştirilen evliliğin en ideal evlilik olduğu vurgulanmaktadır. Bizim bu çalışmadaki amacımız, Hinduizm'deki evlilik töreni hakkında bilgi sunmaktadır.
dc.description.abstract One of the life cycle rituals, marriage is a legal and socially sanctioned union between a man and a woman. In Hinduism, the institution of marriage is the most important of the life cycle rituals and is practiced with unique rituals. In the Hindu tradition, marriage is instrumental in the healthy continuation of the lineage. It is stated in the scriptures of Hinduism that marriage is an important duty. In Hinduism, marriage is a mixed ritual that has to be done in a certain order and includes several elements. In the Hindu tradition, it is accepted that the person who fulfills the marriage duty assumes important responsibilities, but the people who do not have a marital life are half. Marriage is a religious duty for men and it is believed that marriage completes a man. In this respect, marriage is the transition to the family life stage, which is the second of the four stages of the ideal Hindu life for men. For women, marriage is seen as a kind of religious entry ritual. A woman who marries is half of a man and is considered an individual in proportion to her loyalty to her husband. Moreover, with the practice of sati, which exists in Hindu history, the woman is cremated at the funeral pyre of her deceased husband, thus showing her loyalty to him. The expressions in the scriptures of Hinduism have been effective in shaping the status of women in society. In addition, in Hinduism, caste equivalence is considered important in marriage and it is stated that couples to marry must have the same caste status. It is emphasized in religious texts that marriage between equal castes is the most ideal. Our aim in this study is to provide information about the marriage ritual in Hinduism
dc.format.extent iv, 104 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Evlilik
dc.subject Boşanma
dc.subject Kadın
dc.subject Hinduizm
dc.subject Marriage
dc.subject Divorce
dc.title Hinduizm'de evlilik ritüeli = Marriage ritual in hinduism
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Deniz, Şeyma Nur
dc.relation.publicationcategory Yüksek Lisans


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/