Açık Akademik Arşiv Sistemi

Latin İşgali Öncesi ve Sonrasında Konstantinopolis = Constantinople Before and After the Latin Occupation

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Lütfi Şeyban
dc.date.accessioned 2022-12-14T13:10:33Z
dc.date.available 2022-12-14T13:10:33Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Yılmaz, Metin. (2022). Latin İşgali Öncesi ve Sonrasında Konstantinopolis = Constantinople Before and After the Latin Occupation. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/98659
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Konstantinopolis Doğu Roma'nın başşehri, Ortodoksluğun merkezi ve Ortaçağ'ın en görkemli şehridir. Aynı zamanda nüfusu, mali durumu ve kapladığı alan bakımından da döneminin en büyük şehri olma özelliği gösterir. Konstantinopolis'in dini ve siyasi hayattaki konumu, onun bir arzu nesnesine dönüşmesindeki en önemli unsurdur. Khalkedon Konsili ile ortaya çıkan Roma-Konstantinopolis ve Avrupa-Doğu Roma rekabeti, yüzyıllar içerisinde giderek büyümüş ve hem askeri hem de dini sebepler, Doğu Roma'nın ortadan kaldırılması ve Konstantinopolis'in işgali fikrini ortaya çıkarmıştır. İlk üç Haçlı Seferi boyunca yaşanan sorunlar, iki tarafın birbirinden nefret etmesine sebebiyet vermiş ve IV. Haçlı Seferi sırasında Genç Aleksios'un yardım isteği, Haçlılara şehri işgal etme fırsatı sunmuştu. Latin işgali, genellikle başşehrin tüm güzelliklerinin yağmalandığı ve Doğu Roma mirasının yok edildiği bir süreç olarak değerlendirilmiştir. Biz tezimizde Konstantinopolis'in Latin işgali öncesi durumunu, önemini ve şehir hayatını anlatıp, işgal öncesi Avrupa-Doğu Roma geriliminin sebeplerini aktarmaya çalıştık. Latin işgali sonrası dönem için ise Konstantinopolis'in büyük yaralar alsa da önemini koruduğunu vurgulayarak, Latin imparatorların şehre yaklaşımı ile şehir hayatının devamlılığını irdelemeye çalıştık. Görünen o ki şehir nüfusunu, zenginliğini ve görkeminin büyük bölümünü kaybetse de Latinlerin gözünde hala başşehir ve Doğu Roma'nın merkezidir. Latin imparatorlar, Doğu Roma mirasını reddetmemiş, onu kendi gelenekleriyle harmanlamaya çalışmışlardır. Tezimizde son olarak, Doğu Roma mirasına sahip çıkmaya çalışan ardıl imparatorlukları da inceleyerek, Nikaia İmparatorluğu'nun başşehri geri alışını aktardık. Görünüşe göre geri alındıktan sonra başşehirde dramatik bir restorasyon yaşanmamış ancak yabancı karşıtı ve içine kapanık bir Doğu Roma toplumu ortaya çıkmıştır.
dc.description.abstract Constantinople was the capital of Byzantine, the center of Orthodoxy, and the most magnificent city of the Middle Ages. At the same time, it was the largest city of its time in terms of its population, financial power, and area. The rivalry that emerged after the Council of Chalcedon had grown over the centuries, and both military and religious reasons gave rise to the idea of the elimination of Byzantine and the occupation of Constantinople. The problems experienced during the first three Crusades caused both sides to hate each other and during the IV. Crusade, the Young Alexios's request for help gave the Crusaders an opportunity to occupy the city. The Latin occupation has generally been regarded as a process in which the capital was plundered and the Eastern Roman heritage destroyed. In this thesis, we explained the situation, importance, and city life of Constantinople before the Latin occupation and examined the reasons for the pre-occupation Europe-Byzantine tension. After the occupation, we examined the importance of Constantinople, the damages it suffered, the actions of the Latin Kings, and the continuity of the city life. Despite losing much of its population, wealth, and splendor, Constantinople was still the capital of the Latins and the center of Byzantium. We also examined the dynasties that continued the Byzantine legacy and then described the recapture of Constantinople. As a result, after the city was taken back, there was no dramatic restoration, but an anti-foreign and introverted society emerged.
dc.format.extent vi, 137 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Konstantinopolis
dc.subject Latin işgali
dc.subject IV. Haçlı Seferi
dc.subject Bizans
dc.subject Avrupa
dc.subject Constantinople
dc.title Latin İşgali Öncesi ve Sonrasında Konstantinopolis = Constantinople Before and After the Latin Occupation
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
dc.contributor.author Yılmaz, Metin
dc.relation.publicationcategory Yüksek Lisans


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/