Açık Akademik Arşiv Sistemi

Wıllıam Hasker bağlamında açık Teizm’de kötülük problemleri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Kemal Batak
dc.date.accessioned 2022-01-27T13:12:54Z
dc.date.available 2022-01-27T13:12:54Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Sadan, Enes. (2020). Wıllıam Hasker bağlamında açık Teizm’de kötülük problemleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96859
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Din felsefesinin en temel konularından biri olan kötülük problemi, Tanrı'nın önbilgisi ve insan hürriyeti bağlamında ele alınmaktadır. Felsefe tarihi boyunca güncelliğini koruyan kötülük problemi, genellikle kötülüğün boyutundaki değişmelere bağlı olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, açık teizmde kötülük problemi hakkında bilgi eksikliğini gidermektir. Bu amaç dahilinde açık teizmin temel kaynağı olan "The Opennes God" adlı eser başta olmak üzere, Hasker'ın eserlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi bağlamında görüşme, konu ile ilgili literatür taraması ve analiz yapılmıştır. Analitik din felsefesi geleneği içinden, Tanrı'nın önbilgisi ve insan hürriyetinin bağdaşıp bağdaşmayacağı problemi bağlamında ortaya çıkan açık teizm, kötülük problemine karşı alternetif bir bakış açısı sunmaktadır. Öncelikle Kutsal Kitap'tan hareketle geleneksel Tanrı tasavvurunu eleştiren açık teistler, yeni bir Tanrı tasavvuru oluşturmuşlardır. William Hasker tarafından geliştirilen açık teizmin felsefi arka planı, kötülük problemine karşı sistemli ve tutarlı bir yol izlemektedir. Özellikle Tanrı'nın lütüf ve cömertliği sebebiyle risk alarak insanlara liberteryan özgürlük vermesi, ahlaki ve doğal kötülük karşısında sorumluluğu insanlara yüklemektedir. Geleneksel Tanrı tasavvuruna karşı açık teizmle benzer fikirler ileri süren süreç teizmi, birçok yönden birbiriyle karıştırılmaktadır. Bu probleme dikkat çeken Hasker, kötülük problemini ele alırken açık teizm ile süreç teizmini karşılaştırmalı olarak ele almaktadır. Hasker kötülük problemine karşı oluşturduğu "insan-dünya"sı bağlamında "özgür irade teodisesi" geliştirerek kötülük problemine karşı etkili bir çözüm yolu sunmaktadır.
dc.description.abstract SUMMARY
dc.format.extent V, 69 yaprak : şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Açık Teizm
dc.subject Kötülük problemi
dc.subject Tanrı’nın ön bilgisi
dc.subject Liberteryan
dc.subject Özgür İrade
dc.title Wıllıam Hasker bağlamında açık Teizm’de kötülük problemleri
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı
dc.contributor.author Sadan, Enes
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/