Açık Akademik Arşiv Sistemi

The role of monetary policy ın controlling the rate of inflation in Iraq (2004 - 2020)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ali Kabasakal
dc.date.accessioned 2022-01-26T11:58:30Z
dc.date.available 2022-01-26T11:58:30Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Salih, Edris Ahmed. (2021). The role of monetary policy ın controlling the rate of inflation in Iraq (2004 - 2020). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Social Sciences Institute, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96775
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu tez, para politikasının Irak'taki enflasyon oranını düzenlemedeki rolünü göstermiştir. Bu amaca ulaşmak için Otoregresif Dağıtılmış Gecikmeli (ARDL) yaklaşımının bir modelleme tekniği kullanılmış ve (31/12/2004 - 31/7/2020) dönemi için Aylık bilgiler toplanmıştır. Bu nedenle, durağanlık için birim kök testinin sonucu, enflasyon oranının düzeyde sabit olduğunu ve diğer değişkenlerin ilk değişiklikte sabit olduğunu gösterir. Ancak Johansen Eşbütünleşme Testi sonucu, uzak gelecek için enflasyon oranı ile tüm değişimler arasındaki ilişkileri ortaya koymaktadır. Ayrıca, Granger nedensellik sonucu, dar para arzı ve döviz kuru grangerinin enflasyon oranına neden olması arasında iki yönlü nedensellik olduğunu göstermektedir. Enflasyon oranı artırıcı arasındaki tek yönlü granger bağlantısı, faiz oranı kadar yönetim kurulu para arzına da neden olmaktadır. Son olarak, (ARDL) modelinin sonucu, para arzının yanı sıra döviz kurunun da önemli olduğunu ve enflasyonla olumlu bir şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç, para arzı ve döviz kurundaki artışın Irak'ın şiddetli enflasyon yaşamasına neden olduğudur. Faiz oranı, Irak'ta faiz oranı ve enflasyon oranı ile önemli ve çelişkili bir ilişkiye sahiptir. Faiz oranındaki bir artışın Irak'ta enflasyon oranının düşmesine neden olduğunu belirtir.
dc.description.abstract This dissertation demonstrated the part of monetary policy in regulating the inflation rate in Iraq. To attain this purpose, a modeling technique of the Autoregressive Distributed Lagged (ARDL) approach has been used, and Monthly information has been collected for the period (31/12/2004 to 31/7/2020). Hence, the outcome of the unit root test for stationary implies that the inflation rate is stable at the level, and other variables are stable at the initial alteration. However, the Johansen Co-integration Test result reveals the relationships between the inflation rate and all changes for the far future. Moreover, the Granger causality outcome shows two-direction causality among narrow money supply and exchange rate granger causes inflation rate. Unidirectional granger connection between inflation rate granger causes board money supply as well as the interest rate. Finally, the outcome of the (ARDL) model reveals that the money supply, as well as exchange rate, is significant and favorably linked to inflation. The conclusion is that a rise in the money supply and exchange rate causes Iraq to experience severe inflation. The interest rate has an essential and contradictory association with the interest rate as well as the inflation rate in Iraq. It specifies that a rise in the interest rate causes a reduced inflation rate in Iraq.
dc.format.extent vi, 53 yaprak ; tablo 30 cm.
dc.language İngilizce
dc.language.iso eng
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Money supply (M1. M2)
dc.subject Interest rate
dc.subject Exchange rate
dc.subject financial crisis
dc.subject Para arzı (M1. M2)
dc.title The role of monetary policy ın controlling the rate of inflation in Iraq (2004 - 2020)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Social Sciences Institute, Departmaent of Economics,
dc.contributor.author Salih, Edris Ahmed
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/