Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türkiye - İran ticari ilişkileri (bölgesel kalkınma) 1994-2018

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ali Kabasakal
dc.date.accessioned 2022-01-26T11:58:17Z
dc.date.available 2022-01-26T11:58:17Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Arslan, Mecit. (2021). Türkiye - İran ticari ilişkileri (bölgesel kalkınma) 1994-2018 . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96743
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Küreselleşmiş dünyada kapitalizmin ön plana çıkmasıyla birlikte dünya ülkeri arasında ticari ilişkiler ve uluslararası ticari amacını güden kurum ve kuruluşlar son zamanlarda ivedi bir şekilde önem kazanıp ülkeler arası işbirlikler ön plana çıkmaktadır. Dünya ticari döngüsünü değiştiren küreselleşme ve kapitalizmin önemini göz önünde bulundurarak, cuğrafi ve stratijik öneme sahip olan iki ülke türkiye ve iran arasındaki ticari ilişki bu çalışma kapsamında irdelenmektedir. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler geçmişten günümüze değin dalgalı bir şekil de seyir izlemektedir. Bu duruma sebep olan faktörler iki ülke arasındaki bazen siyasi bazen ticari ilişkilerden kaynaklanmaktadır. Demokrasi gereği Türkiye ve İran tarafındaki devlet yönetiminin değişimi iki ülke arasındaki ticari ilişkilerinin konumu ve seyrinde büyük önem taşımaktadır. Siyasi durumun yanında Amereka Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği gibi ülkelerden yapılan yaptırımlar ve ülkenin kendi içinde veya dünyadaki krizler büyük ölçüde etkilemektedir. Özellikle İran'a yapılmış olan yaptırımlar iki ülke arasındaki ticari ilişkileri etkilemiştir. Kısaca Türkiye ile İran ticari ilişkileri ne sadece iktisadi yapıyla alakalı nede ülkelerin yaşamış oldukları siyasi olaylarladır. Ticari ilişkiler biraz önce saymış olduğumuz faktörlerin birleşimi sonucunda oluşmakta ve gelişmektedir. Türkiye ve İran arasındaki bazı malul ve yarı malul ürünlerde yukarıda saydığımız olumsuz durumlara rağmen artış göstermektedir. Özellikle elektrik, doğalgaz, petrol, gibi enerji potansiyeli yüksek olan ürünler iki ülke arasındaki ticari ilişkilerinde artış göstermektedir.
dc.description.abstract With the rise of capitalism in the globalized world, commercial relations between the countries of the world and institutions and organizations that pursue international commercial purposes have gained importance recently and cooperation between countries has come to the fore. Considering the importance of globalization and capitalism, which have changed the world trade cycle, the commercial relationship between Turkey and Iran, two countries with strategic and strategic importance, is examined within the scope of this study. The commercial relations between the two countries have been fluctuating from past to present. The factors that cause this situation are sometimes due to political and sometimes commercial relations between the two countries. As a requirement of democracy, the change of state administration on the Turkish and Iranian sides is of great importance in the position and course of the commercial relations between the two countries. In addition to the political situation, sanctions from countries such as the United States of America (USA) and the European Union and crises within the country or in the world greatly affect it. Especially the sanctions against Iran have affected the commercial relations between the two countries. Commercial relations are formed and developed as a result of the combination of the factors we have just mentioned. Despite the negative situations mentioned above, some disabled and semi-disabled products between Turkey and Iran are increasing. In particular, products with high energy potential such as electricity, natural gas, oil show an increase in the commercial relations between the two countries.
dc.format.extent vi, 46 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Ticari ilişkiler
dc.subject Bölgesel kalkınma
dc.subject Uluslararası yaptırımlar
dc.subject Ticaret hacmi
dc.subject Küreselleşme
dc.title Türkiye - İran ticari ilişkileri (bölgesel kalkınma) 1994-2018
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Arslan, Mecit
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/