Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türkiye'de bor madeninin alternatif bir enerji kaynağı olarak incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Ahmet Gülmez
dc.date.accessioned 2022-01-26T11:58:11Z
dc.date.available 2022-01-26T11:58:11Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Tokcan, Samet. (2021). Türkiye'de bor madeninin alternatif bir enerji kaynağı olarak incelenmesi . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96727
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, dünya genelinde birincil derecede kullanılan ve Türkiye'nin de yüksek derecede bağımlısı olduğu fosil enerji rezervlerinin yakın gelecekte tükenecek olması sebebiyle alternatif enerji kaynağı olarak önemli potansiyelleri bünyesinde barındıran borun Türkiye'de alternatif enerji kaynağı olarak uygulanabilirliği ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bunun için bor ürünleri olarak sodyum borhidrit, magnezyum diborit ve bor-11 ele alınmıştır. Bu amaçla doğrultusunda Türkiye'nin genel bor yapılarının, borun yakıt maliyetleri konusunda rekabetçilik düzeylerinin ve nükleer füzyona dayalı elektrik üretim potansiyellerinin tespit edilmesine yönelik grafiksel ve matematiksel yöntemler kullanılarak analizi gerçekleştirilmiştir. Bu analiz için de çok sayıda ulusal-uluslararası kuruluşlardan elde edilen verilerden hareket edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde sodyum borhidritin yakıt olarak Türkiye'deki diğer yakıt teknolojileriyle rekabet edebileceği, bor-11 füzyonuna dayalı potansiyel elektrik üretimiyle Türkiye'nin elektrik ihtiyacının %4'ünün karşılanabileceği ve magnezyum diborit kullanımıyla da elektriksel iletim ve dağıtım kayıplarının azaltılabileceği tespit edilmiştir. Tüm bunların gerçekleşebilmesi için ise, Türkiye'nin öncelikli olarak bora dayalı; mevcut üretim kapasitesinin ve üretiminin arttırılması, arz yapısının iç tüketim lehine olacak şekilde kaydırılması ve Ar-Ge yapısının da enerji, kimya ve madencilik sektörleri lehine genişletilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bunların gerçekleşmesi durumunda hem Türkiye'nin enerji açığının büyük bir bölümünün azaltılabileceği hem de bor ihracatlarından elde edilen gelire kıyasla daha yüksek katma değer sağlanabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
dc.description.abstract In this study, it is aimed to investigate the applicability and sustainable availability of pipe as an alternative energy source in Turkey, which is used primarily in the world and which turkey is highly dependent on, due to the fact that it will be depleted in the near future. For this purpose, sodium borhydride, magnesium diborite and boron-11 are discussed as boron products. For this purpose, analysis of Turkey's general boron structures, competitiveness levels on pipe fuel costs and nuclear fusion based electricity generation potentials was carried out using graphical and mathematical methods. For this analysis, data obtained from numerous national-international organizations were acted on. As a result of the analysis, it was determined that sodium borohydride can compete with other fuel technologies in Turkey as fuel, 4% of Turkey's electricity needs can be met with potential electricity production based on boron-11 fusion, and electrical transmission and distribution losses can be reduced with the use of magnesium diboryte. In order for all this to happen, Turkey is primarily based on boron; it is emphasized that the existing production capacity and production should be increased, the supply structure should be shifted in favor of domestic consumption, and the research and development structure should be expanded in favor of the energy, chemical and mining sectors. In the event of these, it was found that a large part of Turkey's energy deficit could be reduced and higher added value could be achieved compared to the income from boron exports.
dc.format.extent xxi, 324 yaprak : grafik, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Enerji
dc.subject Bor
dc.subject Hidrojen
dc.subject Nükler Füzyon
dc.subject Türkiye
dc.title Türkiye'de bor madeninin alternatif bir enerji kaynağı olarak incelenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Tokcan, Samet
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/